További romlást mutatnak az euróövezet szeptemberi gazdasági és fogyasztói bizalmi indexei. 

Cracked twenty euro note, euró gyenge, bizalmatlanság, csökken,
Fotó: Mike Kemp / Getty Images

A gazdasági hangulat indexe 3,6 pontot esett – közölte az Európai Bizottság –, és 2020 novembere óta nem volt ilyen alacsony: 93,7 pont, a 95 pontos elemzői konszenzus alatt. A nagy eurózónatagok közül jelentősen esett a hangulati index a németeknél, a hollandoknál, az olaszoknál,  a franciáknál, ám kevésbé – mindössze egy ponttal – a spanyoloknál. 

A horizontot az emelkedő és kamatok, a réme, illetve az ukrajnai háború okozta energiaválság sötétíti el. Mindez a gazdasági szektorok széles körében okoz aggodalmakat. 

A fogyasztók körében az augusztusi mínusz 25-ről mínusz 28,8 pontra csökkent a bizalmi index, és ilyen alacsony adatot még nem mértek, amióta 1985-ben útjára indult ez az index. A kiskereskedői bizalom mínusz 6,5-ről mínusz 8,4-re, a feldolgozóipari 1-ről mínusz 0,4-re hanyatlott. 

A szolgáltatásokban 3,2 ponttal csökkent az index, szeptemberben 4,9 pontra, ami a legrosszabb 2021 áprilisa óta, és alacsonyabb, mint a 7 pontos elemzői várakozás.

A fogyasztói inflációs várakozások indexe 37-ről 41,3 pontra emelkedett, a feldolgozóipari eladási ár várakozásé pedig 44,6-ről 50,3-re emelkedett. 

Ma szeptemberi inflációs adatok is kijönnek Európa legnagyobb gazdaságából, Németországból délután 2-kor. A spanyol éves pénzromlás visszavonult az augusztusi 10,5 százalékról, 9,3-re. Belgiumban azonban 9,94 százalékról 11,27-ra ugrott az infláció, amely 1975 óta nem volt ilyen magas.