Nem kapott elegendő támogató szavazatot pénteken a cseh parlamentben a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány. Az ANO mozgalom és a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) által csütörtökön délután benyújtott indítványt 22 órás vita után pénteken délelőtt csak 84 ellenzéki képviselő támogatta, ami nem volt elegendő a kormány menesztéséhez.

Czech Republic's Prime Minister Petr Fiala speaks to the press during a conference to present the EU presidency's logo and priorities in Prague, Czech Republic, on June 15, 2022. - Czech Republic takes on the rotating EU presidency for 6 months on July 1, 2022. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Fotó: Michal Cizek / AFP

A teremben megjelent száz kormánypárti képviselő az indítvány ellen szavazott.

A kétszáz tagú cseh parlament alsóházában a kormány iránti bizalom megvonásához legalább 101 szavazatra lett volna szükség.

A Petr Fiala miniszterelnök vezette ötpárti koalíciós kormány nyolc hónapja van hivatalban, s ez volt az első ellenzéki kísérlet a megbuktatására.

Az ellenzék szerint azért kellene lemondania a jelenlegi kabinetnek, mert képtelen kezelni az energiaválságot,

és súlyosan ártott Csehország nemzetközi megítélésének az, hogy Petr Mlejneket nevezték ki a civil hírszerzés igazgatójának. Mlejnek, miután a közvélemény nyomására elismerte, hogy a múltban kapcsolatokat tartott fenn egy korrupcióval gyanúsított személlyel, szerdán lemondott tisztségéről.

A két ellenzéki párt korábban azt hangoztatta, hogy ebben a fél évben, amíg Csehország tölti be az soros elnöki tisztségét, nem tesz kísérletet a kormány megbuktatására. Andrej Babis, az ANO elnöke, volt kormányfő szerint azonban a helyzet most megváltozott. Szerinte a kormány tétlensége katasztrófába sodorja az országot, ezért az ellenzéknek lépnie kellett.

Petr Fiala szerint azonban csak arról van szó, hogy Andrej Babis megpróbálja elterelni a figyelmet személyes problémáiról.

Szeptember közepén Prágában ugyanis bírósági eljárás indul a Gólyafészek-ügyben, amelyben Babist azzal vádolják, hogy európai uniós támogatásokkal élt vissza. A volt kormányfő ezt visszautasítja, és kezdettő fogva politikai megrendelésre készült pert emleget.

Csehország nem képes önellátóvá válni élelmiszerekből

Az orosz–ukrán háború eseményei és az nagy kihívás elé állítják a cseh mezőgazdaságot, Petr Fiala kormányfő szerint súlyos kockázatokkal kell számolni az élelmiszer-ellátásban.