Norvégia és az szorosabban fog együttműködni az európai leküzdése érdekében – közölte Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök hétfőn, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott telefonos megbeszélését követően. 

Nyitottak vagyunk a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban, de Norvégia szkeptikus a földgáz árának maximalizálásával kapcsolatban

– mondta Stoere. Hozzátette, hogy az árplafon önmagában nem oldaná meg azt az alapvető problémát, hogy Európában túl kevés a gáz – írta meg a Reuters.

Az Európai Unió energiaminiszterei a múlt héten arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen törvényjavaslatot egy gázárplafon bevezetésére. Az unió végrehajtó testülete viszont már jelezte, hogy nem tartana jó ötletnek egy ilyen lépést.

Norvégia az Európai Unió legnagyobb gázszállítójává vált azt követően, hogy Oroszország az év elején megtámadta Ukrajnát. Az agresszióra érkező válaszként az uniós tagok visszafogták az orosz energiavásárlásaikat. Ez felhajtotta a fosszilis energiahordozók árát, ami rekordjövedelmet hozott az észak-európai országnak.