A világ számos pontján megirigyelnék, Japánban viszont megdöbbenést keltett: augusztusban nyolcéves csúcsra, 2,8 százalékra szaladt fel a fogyasztói árak növekedési üteme. Az immár ötödik hónapja van a jegybank 2 százalékos célja felett. A háttérben a nyersanyagok drágulása és az egyre gyengülő jen áll.

Annual testing of coin weights in Japan, Freshly made 500-yen coins are weighed at the Mint Bureau in Osaka City, Osaka Prefecture on November 15, 2021. The annual testing of coin weights to check coin’s weight carries. The examination has been implemented since 1872 to maintain the trust of money. A parliamentary Vice-Minister for Finance Masahiro Komura attends the test.   ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Maeda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Annual testing of coin weights in Japan
500 jenes érmék súlyellenőrzése. Fotó: Maeda Naoki / AFP

Az augusztusi adat nyomán egyre több közgazdász gondolja azt, hogy a drágulási hullám tovább tart, mint azt a Bank of Japan (BoJ) gondolta volna. Ennek ellenére nem számítanak arra, hogy a jegybank kamatemeléssel reagálna. A BoJ döntéshozói csütörtökön kezdik meg kétnapos tanácskozásukat. Elemzői várakozások szerint az infláció októberben tetőzik majd 3 százalékkal, s legalább még egy évig 2 százalék felett marad. 

 

A BoJ tartózkodó álláspontja éles ellentétben áll az amerikai Fed hozzáállásával, amely a várakozások szerint szerdán 75 bázisponttal emeli irányadó kamatát. Ezzel tovább tágul a különbség a két deviza kamata között, ami a jen árfolyamának további gyengülését vetíti előre. A BoJ klasszikus dilemma előtt áll: vagy fenntartja ultraalacsony kamatszintjét (a rövid kamatokra mínusz 0,1 százalék, a hosszúakra nulla százalék) és élénkíti továbbra is a gazdaságot, viszont ezzel tovább gyengíti a jent, amivel fokozza az inflációs nyomást. Közben a piac azt latolgatja, hogy hol van a jegybank tűréshatára. Elemzői vélemények szerint 145 jenes dollár árfolyamnál már bekövetkezhet ez a szint.

 

Kuroda Haruhiko, a BoJ kormányzója nagyon nehéz helyzetben van. Mandátumából pár hónap van hátra, s ez idő alatt kényes egyensúlyozásra kényszerül a gyenge jen és a között. 

Az elöregedő japán társadalomban a költekezési hajlandóság visszaesése évtizedes probléma.

Ugyanakkor a japánok elszoktak az inflációtól, Kuroda még nyilvános bocsánatkérésre is kényszerült korábban, mert egy nyilatkozatában megemlítette, hogy a lakosság egyre toleránsabb a fogyasztói árak emelkedésével kapcsolatban.

A nyomás Kisida Fumio miniszterelnökön is nagy. 

A világ harmadik legnagyobb gazdasága a második negyedévben 3,5 százalékkal bővült,

viszont a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban továbbra sem nyugodhatnak meg, s a nyersanyagok drágulása a gyengülő jen ellenére is rontja a japán vállalatok nyereségességét. A fiskális politika ennek érdekében a belső keresletet tervezi élénkíteni, 

a kormányzó liberális demokraták az emelkedő árak kompenzálására 15 ezermilliárd jenes (105 milliárd dolláros) csomagot állítanak össze.

Kisida Fumio miniszterelnök népszerűsége az életszínvonal romlása miatt meredeken esik, ezért kénytelen a külső kínálati sokkot egy belső keresleti sokkal kompenzálni – ami nem könnyíti meg majd a jegybank helyzetét.