Alig két hete az amerikai jegybankárok nyár végi konferenciáján, Jackson Hole-ban, ahol Jerome Powell erősen héja hangvételben beszélt, Kuroda Haruhiko, a Bank of Japan kormányzója azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 

egy panelbeszélgetésben a hallgatóság soraiból szinte galambként turbékolt,

azzal szembesítve a teremben ülőket, hogy a japán jegybank monetáris politikája homlokegyenest ellentétes az emelkedő kamatpályán haladó Fedével.

A Bank of Japan (BoJ) immár több mint hat éve tartja negatív tartományban a rövid lejáratok rátáját. Amint Kuroda Haruhiko rögtönzött beszédében elmondta, bár Japán elérte a 2,4 százalékos inflációt, és idén még további emelkedés várható, ez nem tekinthető tartósnak, s jövőre 1,5 százalékra süllyedhet. Ezért mindaddig fenntartják a monetáris lazítást, amíg a bérek és az árak stabil és fenntartható módon nem emelkednek. 

A japán jen meredek zuhanással reagált,

szeptember elején 24 éves mélypontra süllyedve. A jen kurzusa 140 fölé emelkedett a dollárral szemben, míg tavaly év végén 115-ös dollár-jent jegyeztek.

Japanese Yen Outpaces Dollar to Hold Currency Crown, Japanese 10,000 yen banknotes are arranged for a photograph in Kawasaki, Kanagawa Prefecture, Japan, on Saturday, July 7, 2018. Japans currency rose against every single Group-of-10 peer in the first half, with an average 4.8 percent gain. Now a combination of U.S. protectionism, European populism and emerging market turmoil threatens to push the yen even higher in the second half, according to analysts. Photographer: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

 Nos, 

a piac a héten kitapintotta a tokiói jegybankárok ultralazaságának határát, amely 145-ös dollár-jennél húzódik.

 

Miután a japán jen jegyzése a dollárral szemben közel került a pszichológiailag fontos 145-ös ellenállási szinthez, a japán pénzügyminiszter szerdán a volatilitásra figyelmeztetett, s közvetlen piaci fellépésre utalt a deviza árfolyamesésének a megállítására. Míg 

a Bank of Japan „kamatellenőrzést” hajtott végre, amit elemzők már a piaci intervenció előszobájának tekintenek.

A kamatláb-ellenőrzés során a japán jegybank a devizaárfolyamokról kérdezi a piaci szereplőket. Japán 1998 óta nem interveniált a devizapiacon.

A kamatellenőrzés hírére a dollár-jen napon belül 143 közelébe süllyedt. 

Piaci elemzők szerint még akkor is kérdéses egy esetleges intervenció, ha a gyenge jen gondot okoz az importfüggő Japán gazdaságnak, mert ehhez 

az Egyesült Államok bólintására is szükség van.

Mindenesetre Suzuki Sunicsi pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget. 

A szerdai japán nyilatkozatokat megelőzte a keddi, vártnál magasabb amerikai inflációs adat, amely fokozta a jen piacán az eladói nyomást, miután szertefoszlatta a reményeket, hogy az amerikai Federal Reserve a jövőben kevésbé lesz agresszív a kamatemelésben.

Amíg az Egyesült Államokban augusztusban is 8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, addig Japánban a maginfláció 2,5 százalék alatt ragadt. Az inflációt elsősorban a magasabb importált nyersanyagárak vezérlik a szigetországban, mert a japán bérnövekedés lassú. A japán munkavállalók általában nagyobb hangsúlyt fektetnek munkahelyük stabilitására, mint a fizetési csekkjükre. Az fontos különbség Amerikához képest, hogy az elöregedő japán társadalom fogyasztása a világjárvány után sokkal lassabban épül vissza.

Kuroda Haruhiko jegybankelnök szerint nem észszerű kamatemelésekkel erősíteni a jent, mert ez súlyos károkat okozna a japán gazdaságnak.

Míg elemzők arra figyelmeztetnek, egy meglepetésszerű tokiói kamatemelés csak ideiglenesen lazítana a jen shortpozíciókon, később a piacok egyre nagyobb dózisban követelnék a kamatemelést.

Jövő héten a Fed és a BoJ is monetáris politikai üléseket tart, ellentétes álláspontjuk várhatóan még nyilvánvalóbbá válik. Ha a Fed újabb kamatemeléssel folytatja, a japán jegybankárok kitarthatnak az ultraalacsony kamatpolitika mellett.