Máris kitáncolhat az egyik legfőbb Brexit-ígéretből Nagy-Britannia, Liz Truss brit kormányfő ugyanis a hírek szerint arra kényszerülhet, hogy jelentősen enyhítsen bizonyos kulcságazatokban a munkavállalói vízumkötelezettségeken – írja a Financial Times. Az egyik ilyen könnyítés lehet például az, hogy már nem követelik meg a külföldi munkásoktól, hogy beszéljenek angolul. 

Easing Of Coronavirus Lockdown In London
Fotó: Wiktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP

A Downing Streeten úgy látják, ez még nem lazítás, és hűek maradnak a Brexithez. Várhatóan a következő hetekben döntenek a részletszabályokról, de az biztos, hogy több ágazat is súlyos munkaerőhiánnyal küszködik, amióta a kelet-európai munkavállalók elhelyezkedését rendkívül megszigorították. 

A Brexit még évekig fűti a brit inflációt

Az élelmiszerek átlagos fogyasztói ára 8,7 százalékkal volt magasabb májusban az egy évvel korábbinál.

Például a mezőgazdaságban sem egészen úgy alakult a foglalkoztatottság a Brexit miatt, mint ahogyan arra sokan számítottak. Ebben az ágazatban jöhet például enyhítés, amely a foglalkoztatható külföldiek számában mutatkozhat meg, azaz több embert is felvehetnek majd a gazdaságok Kelet-Európából. 

A lap megjegyzi, egyelőre Truss nem tudta még nyilvánosságra hozni politikai terveit, mert alig néhány nappal hivatalba lépése után hunyt el az uralkodó, II. Erzsébet. Ennek ellenére már többször utalt rá, hogy várhatóan meg kell hozniuk olyan döntéseket, amelyek nem lesznek túl népszerűek.