Készen áll arra, hogy tárgyaljon a Nornikkel és a Ruszal fúziójáról – közölte a Reuters szerint Vlagyimir Potanyin egy az RBC TV-vel készített interjúban. Az Ukrajnával szembeni orosz invázió miatt kivetett nyugati szankciók ugyan a Nornikkelt mindeddig nem érintették, ám a múlt héten Nagy-Britannia a Forbes szerint második leggazdagabb orosz üzletemberrel, Potanyinnal szemben jelentett be intézkedéseket.

3249880 12/04/2017 December 4, 2017. President Vladimir Putin and President and Chairman of the Management Board of the Norilsk Nickel Vladimir Potanin, right, during a meeting. Michael Klimentyev/Sputnik (Photo by Michael Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Michael Klimentyev / Szputnyik via AFP

A milliárdos a lehetséges fúzió indokaként felhozta a részvényesi struktúra diverzifikálásának szükségességét, hogy a szankciók megkerülhetők legyenek, továbbá az állami támogatás szükségességét és a globális zöldtörekvéseket is. 

Az összeolvadásról szóló javaslat azonban a Ruszal irányából érkezett Potanyin szerint.

A Nornikkel a világ legnagyobb palládium- és finomítottnikkel-termelője, míg a Ruszal a világ legnagyobb Kínán kívüli alumíniumtermelője. Potanyin az előbbi cég 36 százalékát birtokolja, míg a Ruszal 26 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben. Az alumíniumgyártó 2008-ban vásárolt be a bányavállalatból, azóta a két cég részvényesei között számos vita zajlott le a Nornikkel menedzsmentje, osztalékfizetései és befektetései kapcsán.

A két cég által termelt fémek a recessziós félelmek erősödése miatt lefelé indultak az elmúlt napokban, ám még mindig a koronavírus-járványt megelőző időszak felett járnak. 

Mind a három fém alapvető szerepet játszik az energetikai átmenethez szükséges termékek, elektromos autók, akkumulátorok gyártásában. 

Az ukrán háború kezdete óta különösen a nikkel piacán zajlottak drámai események, a nyersanyag kereskedelmét a Londoni Fémtőzsdén (LME) fel is függesztették egy időre, miután egy kínai termelő shortügylete mögül kifogyott a fedezet. Az alumíniumgyártás terén fontos megjegyezni, hogy 

a magas energiaárak miatt az európai termelők folyamatosan csökkentik termelésüket, 

az iparág volt az egyike azoknak, amelyeket Yasmin Fahimi, a német szakszervezeti szövetség vezetője példaként említett arra, hogy összeomolhatnak az orosz gázszállítások leállása esetén. 

Ezt azonban a rekordmagas kínai termelés ellensúlyozza, különösen, hogy az ázsiai ország keresletét a koronavírus újabb és újabb felbukkanása miatti lezárások is mérséklik. A Nornikkel és a Ruszal termékeinek különösen a magas energiaárak súlyát amúgy is nyögő autóipar is ki van téve.