Az ausztrál–brit Rio Tinto bányatársaságnak immár 66 százalékos közvetlen részesedése van az Oyu Tolgoi projektben, míg 34 százalék a mongol állam kezében van és ott is marad. 

1047292718 A dump truck travels along a ramp in an open pit mine at the Oyu Tolgoi copper-gold mine, jointly owned by Rio Tinto Group's Turquoise Hill Resources Ltd. unit and state-owned Erdenes Oyu Tolgoi LLC, in Khanbogd, the South Gobi desert, Mongolia, on Saturday, Sept. 22, 2018. Mongolia plans to supply the copper-gold mine with energy by the start of 2019, Mongolian Energy Minister Davaasuren Tserenpil said in interview with newspaper Zasgiin Gazariin Medee. The massive copper-and-gold mine was discovered in 2001 and Rio, the world's second-biggest miner, gained control in 2012. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Taylor Weidman / Bloomberg via Getty Images

Csütörtökön a Rio Tinto elvi megállapodást írt alá a kanadai Turquoise Hill Resources rézbányászati társasággal, ennek értelmében 3,3 milliárd amerikai dollárért megveszi a cég 49 százalékos részvénypakettjét, ezzel százszázalékos tulajdont szerezve a 2012-ig Ivanhoe Minesnak nevezett Turquoise-ban. 

A Rio Tinto a torontói tőzsdén jegyzett Turquoise Hill részvényeseinek 43 kanadai dollárt kínált papíronként, ez 19 százalékos prémiumot tartalmaz a legutóbbi kereskedési nap záróárához képest, és magasabb, mint a múlt hónapban 40 dolláron tett ajánlat. 

Azt megelőzően, márciusban

 34 dolláros részvényenkénti ajánlattal próbálták kiszúrni a kisebbségi tulajdonosok szemét,

 de ők nem hagyták magukat, mondván, ez igencsak alulbecsüli az immár csupán a mongóliai projekten dolgozó Turquoise Hill valós értékét. A mostani ajánlatot végül elfogadták, de erről a végső szót a Turquoise Hill rendkívüli közgyűlésének kell kimondania. A készpénzes ügylet zárása átcsúszik a jövő évre az ilyenkor szokásos versenyhatósági vizsgálat miatt.

 

A Rio Tinto korábbi ajánlatai a Turquoise Hill fő részvényeseinek ellenállásán buktak meg – emlékeztet a Reuters. A legfőbb ellenzők, a tízszázalékos pakettet magáénak fenntartó aktivista befektető társaság, a Pentwater Capital Management, valamint a 2,2 százalékban tulajdonos SailingStone Capital Partners végül elérte a céljuát és beadta a derekát.

Az előszerződés aláírásával megnyílik a pénzcsap is, 

a kanadai bányavállalat 650 millió amerikai dolláros előleget kap, és az Oyu Tolgoi projekt finanszírozásához ugyanekkora összeggel emelnek tőkét benne. Az adósságainak a törlesztési határidejét pedig kitolták 2023 márciusán túlra. 

A Rio Tinto májusban egyezséggel zárta le a mongol kormánnyal hosszú éveken át folytatott vitáját, ennek értelmében magára vállalta a fővárostól, Ulánbátortól 550 kilométerre eső bánya bővítésének finanszírozását, ami becslések szerint 7 milliárd dolláros befektetést igényel, kétmilliárddal többet a korábban tervezettnél. A mongóliai projekten jelenleg is hatezren dolgoznak.

A mostani megállapodás egyszerűsíti az irányítást, javítja a hatékonyságot és nagyobb finanszírozási biztonságot teremt az Oyu Tolgoi projekt számára

 – értékelte az üzletet Jakob Stausholm, a Rio Tinto vezérigazgatója, aki szerint az eladók is elégedettek lehetnek, mert méltányos árat kapnak részvényeikért.

Mongólia számára kiemelten fontos a Góbi-sivatagban található Oyu Tolgoi bányakomplexum fejlesztése. A külszíni bányászat 2011-ben kezdődött, a rézdúsító üzemben pedig 2013-ban kezdték meg az érc feldolgozását. Januárban az Oyu Tolgoi igazgatósága jóváhagyta a föld alatti bányanyitás tervét, amivel hozzáférhetnek a bánya legértékesebb részeihez. 

1047292622 A worker inspects a dump truck in a repair shop for large machinery at the Oyu Tolgoi copper-gold mine, jointly owned by Rio Tinto Group's Turquoise Hill Resources Ltd. unit and state-owned Erdenes Oyu Tolgoi LLC, in Khanbogd, the South Gobi desert, Mongolia, on Sunday, Sept. 23, 2018. Mongolia plans to supply the copper-gold mine with energy by the start of 2019, Mongolian Energy Minister Davaasuren Tserenpil said in interview with newspaper Zasgiin Gazariin Medee. The massive copper-and-gold mine was discovered in 2001 and Rio, the world's second-biggest miner, gained control in 2012. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Taylor Weidman / Bloomberg via Getty Images

A mélyművelés megteremtésével a 2019-es 125-150 ezer tonnáról 560 ezerre nőhet a termelés 2025-től, amivel Oyu Tolgoi bekerülne a világ öt legnagyobb rézbányája közé.

A réz stratégiai nyersanyagnak számít,

 a fém iránt erős kereslet várható a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásnak köszönhetően, mivel nélkülözhetetlen az elektromos járművek vezetékeihez, töltőállomásaihoz és más megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítéséhez.