Nyolc hónap alatt közel 118 ezer vámáru-nyilatkozatot dolgoztak fel a kárpátaljai vámhivatalban. A legtöbb, csaknem 74 ezer deklaráció import-, több mint 38 ezer export-, 5 ezer pedig tranzitszállításra vonatkozó kérelem volt – ismertette az adatokat a Kárpáti Igaz Szó.

VARGHA Tamás
Fotó: Nemes János / MTI

A január elejétől augusztus végéig tartó időszakban a behozatal összértéke több mint 48 milliárd hrivnya (533 milliárd forint) volt, ami 48 százalékkal felülmúlja a tavalyi év mutatóit. Csehország csaknem 17 milliárd hrivnyának megfelelő értéket importált, Magyarország 14,4 milliárd, Németország 5,1 milliárd, Szlovákia 4,4 milliárd hrivnya értékű behozatalt bonyolított le. Az teljes értéke mintegy 19,5 milliárd hrivnyát (217 milliárd forint) tesz ki, ez 64,8 százalékkal magasabb az előző évinél.

Ukrajna fő exportcikkei továbbra is a gabona (5,7 milliárd hrivnya), az olajos magvak és gyümölcsök (3,8 milliárd hrivnya), a fatermékek és a faszén (3,6 milliárd hrivnya), a kazánok, gépek és mechanikai eszközök (872 millió hrivnya), valamint a bútorok (865 millió hrivnya) voltak.

A gabonaexport még úgy is egyértelműen az első helyen áll, hogy a háború miatt jócskán visszaesett a termelés, ráadásul a tengeri szállítás is sokszor nehézkes volt.

A legtöbb terméket Magyarországra (8,5 milliárd hrivnya), Németországba (3,5 milliárd hrivnya) és Romániába (1,7 milliárd hrivnya) exportálták.