Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU pályázaton – ismertette az Európai Bizottság hétfőn.

Running,Train,At,Lavaux,Vineyard,Terraces,Hiking,Trail,At,Lake
Fotó: Shutterstock

Az októberi pályázati fordulóban azok a fiatalok jelentkezhetnek,

akik az Erasmus+ programban részt vevő országok valamelyikében élnek, és 2004. január 1. és 2004. december 31. között születtek.

Akik a jövő év második felében töltik be a 18. életévüket, azok a 2023. márciusi fordulóban pályázhatnak majd.

A pályázat október 11-én, kedden délben nyílik meg, és október 25-én, csütörtökön délben zárul. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet, ahol öt kvízkérdést és egy kiegészítő kérdést kell megválaszolni.

Azok a pályázók, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek, és sikeresen válaszolnak a pályázati kérdésekre, a 2023. március 1. és 2024. február 29. közötti időszakban használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb harminc napig lehetnek úton.

Mivel az ifjúság európai éve program keretében megnövelt költségvetésnek köszönhetően idén két pályázatot is kiírt az Európai Bizottság, 2022-ben összesen 70 ezer utazási igazolványra lehet pályázni.

A kiválasztott pályázók ezúttal kedvezménykártyát is kapnak, amellyel több mint 40 ezerféle kedvezményt vehetnek igénybe tömegközlekedési eszközökön, kulturális rendezvényeken, szállásokon, éttermekben, sportrendezvényeken és egyéb helyeken.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öttagú, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Közlekedési káoszt hozott a szuperolcsó bérlet

Az ötlet nagyon egyszerű: havi 9 euróért bármilyen tömegközlekedési eszközzel lehet utazni Németországban – kivéve a nagy sebességű szuperexpressz vonatokkal. A német kormány üzemanyag-takarékossági okokból vezette be ezt a lehetőséget, becslések szerint viszont ehhez 2,5 milliárd euró támogatást kell adnia.