Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott a mai napon az orosz–ukrán háború kapcsán – írja a Reuters.

Israeli Prime Minister Lapid in Germany, 12 September 2022, Berlin: Chancellor Olaf Scholz (SPD) speaks at a press conference with the Prime Minister of Israel, Lapid, after their conversation in the garden of the Chancellery. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP

Scholz a mai telefonbeszélgetésben arra sürgette Putyint, hogy találjanak diplomáciai megoldást a fegyveres konfliktusra, a hadviselő felek kössenek mielőbb tűzszünetet, az orosz csapatok pedig vonuljanak ki Ukrajna területéről  – közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

A 90 perces telefonbeszélgetésben a német kancellár hangsúlyozta, hogy biztosítani kell az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű biztonságát, és felszólította az orosz elnököt, hogy továbbra is teljes mértékben hajtsa végre az ENSZ által támogatott gabonamegállapodást – tette hozzá a szóvivő.

„A szövetségi kancellár hangsúlyozta, hogy minden további orosz annexiós lépés nem marad válasz nélkül, és semmilyen körülmények között nem ismerik el” – fogalmazott Hebestreit a közleményben, hozzátéve, hogy a két vezető megállapodott abban, hogy kapcsolatban maradnak.