Meglátjuk, hogyan döntenek az olasz emberek. Ha az új kormánnyal közös munkánk negatív irányba indulna el, megvannak az eszközeink, ezt már Magyarország és Lengyelország esetében is bizonyítottuk – jelentette ki Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az egyik New York-i egyetemen tartott előadást, majd a diákok is kérdezhették, egyikük pedig a hétvégi olaszországi választásokról érdeklődött.

von der leyen
Fotó: Frederick Florin / AFP

A politikus válaszában arról beszélt, hogy a jogállamiságot meg kell védeni az Európai Unióban, és

példaként azt állította, hogy Magyarországon és Lengyelországban is volt probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval.

Megjegyezte, minden olyan demokratikus kormánnyal kész együttműködni, amely hajlandó megvédeni az európai értékeket. „Tudom, hogy néha lassúak vagyunk, és sokat beszélünk egy-egy témáról, de ez a demokrácia szépsége” – mutatott rá von der Leyen, aki megismételte, Ukrajna továbbra is számíthat az Európai Unió teljes körű támogatására.

Óriási fake newst pufogtatott beszédében Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke szerint a fejlett katonai eszközeikbe az oroszok mosógépekből szedik ki a csipeket, ami képtelenség.

A Radio Capitalnak nyilatkozva Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője „undorítónak” nevezte von der Leyen fenyegetését.

Mit jelent a negatív irány? Ha nem a baloldal nyer? Az Európai Bizottság elnökének minden európai polgárt képviselnie kellene, nem csak a vele egy oldalon állókat

– reagált az olasz politikus. Giorgia Meloni is – aki  közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb párt, az Olasz Testvériség elnökeként várhatóan miniszterelnök lesz – hangsúlyozta, a magyarok és a lengyelek véleménye szerint azért viselkednek bizonyos szituációkban másképp, mint a nyugati országok, mert a szovjet uralom idején magukra hagyták őket.

Berlusconi szerint Putyint belesodorták az Ukrajna elleni háborúba

A volt olasz miniszterelnök az állami tévében azt mondta, hogy a szakadárok keresték meg az orosz elnököt, hogy segítsen rajtuk.