Nemzetközi gazdaság

Energiaválság: áramszüneteket hozhatnak a francia sztrájkok

Súlyos következményei lehetnek a sztrájkok miatt csúszó karbantartásoknak az egész Európát sújtó energiaválság közepette.

Minden atomerőműre szüksége van Franciaországnak, hogy elkerülje a téli áramszüneteket – közölte Emmanuelle Wargon, az állami energetikai hatóság, a CRE vezetője. Az országban az olajipari munkások sztrájkja újabban az atomerőművekre is átterjedt, lassítva azok karbantartását. A korábban a francia nemzeti büszkeség egyik alapjának tartott erőművekben az év folyamán számos olyan hibát találtak, amely javítások sorát tette szükségessé, így a korábban áramexportőr ország az utóbbi hónapokban áramimportra szorul.

A photo taken on March 16, 2015 shows the Golfech nuclear power plant in the southwestern French town of Golfech.                        AFP PHOTO / PASCAL PAVANI (Photo by PASCAL PAVANI / AFP)
Fotó: Pascal Pavani / AFP

Wargon szerint kulcsfontosságú, hogy a javítási munkálatok minél előbb folytatódjanak, és a helyi áramszolgáltató EDF reaktorai minél hamarabb ismét üzemképesek legyenek. Az RMC rádiónak nyilatkozó vezető szerint a sztrájkok az atomerőművek mintegy harmadát érintik – írja a Reuters.

Kedden az elektromos hálózatot üzemeltető RTE adott ki figyelmeztetést, hogy a sztrájkok még inkább hátráltatják az atomerőművek tervezett újraindítását, aminek súlyos következményei lehetnek a téli áramellátás szempontjából.

 

sztrájk EdF atomerőmű Franciaország
Kapcsolódó cikkek