Élesedik a politikai helyzet Franciaországban, ahol a hétvégén hatalmas tömeg tüntetett a magas árak ellen és a sztrájkoló olajipari munkások melletti szolidaritásból. A munkabeszüntetések pedig folytatódnak: kedden a közlekedési dolgozók nem veszik fel a munkát, ami tovább nehezítheti az amúgy is siralmas üzemanyag-ellátási helyzetet. A kormány kényszerítő eszközökhöz nyúlt, hogy megpróbálja biztosítani a hetek óta akadozó szállítást, az olajipari munkásokból hétfőn továbbiakat utasított a munka felvételére az üzemanyag-raktáraknál. Első lépésként hat embernek kellett felvenni a munkát a TotalEnergies dunkirki tárolóban, és délután ugyanerre utasítottak párat az ország déli részén is.

FRANCE - SOCIAL ISSUES - DEMONSTRATION AGAINST THE HIGH COST OF LIVING AND CLIMATE INACTION IN PARIS
Tömegek tüntettek a magas árak ellen. Fotó: AFP


A két szakszervezet megállapodott ugyan az energetikai vállalattal pénteken a hétszázalékos béremelésről , a szélsőbaloldali CGT azonban az és a magas energiaárak miatt a cég által bezsebelt extra profit miatt ragaszkodik a tízszázalékos fizetésnöveléshez. Bruno Le Maire pénzügyminiszter a BFM TV-nek nyilatkozva hétfőn „elfogadhatatlannak” és „illegitimnek” nevezte a CGT folytatódó sztrájkját. „A tárgyalások ideje lejárt” – jelentette ki. Ennek ellenére a CGT hétfőn kiterjesztette a tiltakozást a TotalEnergies négy finomítójában és a dunkirki tárolóban.

A kutak harmada nem kap elég üzemanyagot. Fotó: AFP


Kormányzati statisztikák szerint az elmúlt napokban a kutak harmada nem kapott normális ellátást. Bár a sztrájkolókat próbálják pótolni, kell még némi idő ahhoz, hogy helyreálljon az ellátás. Clement Beaune közlekedési miniszter azt mondta a France Radiónak, hogy még jövő héten is lehetnek gondok.
A sztrájkok ráadásul érintik az energetikai szektor más ágait is, például az EDF atomerőműveit. Az FNME-CGT szakszervezet hétfőn tudatta a Reutersszel, hogy tíz atomerőműben vannak munkabeszüntetések. Ez már az eurózóna második legnagyobb gazdaságán túlmutató problémát jelent, mivel a francia atomerőművek kulcsfontosságúak az európai energiaellátás szempontjából. A sztrájkok miatt csúsznak a 13 reaktorban végzett karbantartási munkálatok, miközben négy másikban pedig 2,2 gigawattra csökkent az áramtermelés. 

Nem véletlen, hogy Le Maire a „lehető leggyorsabb megegyezést” sürgetett. „Létfontosságú, hogy az EDF bérmegállapodást kössön a szakszervezetekkel” – jelentette ki. Hozzátette azt is, hogy egyelőre nincs nagy gond, a karbantartási munkák a terveknek megfelelően befejeződhetnek a tél beállta előtt. A francia nukleáris áramtermelési kapacitás jelenleg csupán 45 százalékos, az 56 reaktorból harminc nem működik. Az ország így nettó négy gigawatt áramot importál Nagy-Britanniából, Belgiumból, Németországból és Spanyolországból.