Az európai miniszterek legutóbbi ülésükön újabb határidőt szabtak meg arra, hogy megegyezzenek az energiaárak megfékezésére irányuló legújabb javaslatokról. Ennek értelmében még a fűtési szezon kezdete előtt, november 24-én kell dűlőre jutniuk. Viszont az ársapkára vonatkozó tervek továbbra is vitákba fulladnak, míg bizonyos intézkedések csak tavasszal lépnének életbe. 

energiaválság
Fotó: Shutterstock

Persze az is kérdéses, hogy a jövő hónap végén valóban meg tudnak-e egyezni. 

A politikusok és a lakosság egy rövid időre fellélegezhetnek, mivel az öreg kontinensen jelenleg túlkínálat van gázból: többtucatnyi cseppfolyósított földgázt szállító hajó vesztegel Északnyugat-Európa partjainál, a Földközi-tengeren és az Ibériai-félszigeten, ráadásul szokatlanul meleg az időjárás. De ahogy a teljes kockázata csökken, úgy csökken a cselekvés lendülete is – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

Júliusban a tagállamok vállalták, hogy augusztus 1. és március 31. között az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, a saját választásuk szerinti intézkedésekkel. Néhány napja az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására.

Ezek voltak az egyszerűbb intézkedések. A bonyolultabb és nagyobb hatású lépések még mindig a diplomáciai tárgyalásokon akadnak el, miközben a tagállamok a bizottságot késlekedéssel vádolják. 

A legnagyobb kihívás most az árplafon kérdése, az egyik ötlet a mozgó ársapka bevezetése. Kadri Simson energiaügyi biztos jelezte, hogy a november 24-i ülés előtt lehet, hogy javaslatot tesznek erre az intézkedésre. Ez csak a hetekig tartó folyamat kezdete lenne. 

A másik tervezet a villamosenergia-termeléshez felhasznált gáz árának korlátozása, amit a tagállamok egy csoportja támogat. Egy másik kihívás, hogy uniós diplomaták szerint nem lehetséges, hogy mindkét típusú árplafont egyszerre vezessék be. Több uniós ülésen még az ársapka definícióját is szándékosan homályban hagyták, és egyes országok még mindig nem tudnak megegyezni abban, hogy mit kellene jelentenie.

Körülbelül 15 tagállam érvelt amellett, hogy erőteljesebben kell beavatkozni a piaci folyamatokba, bár különböző elképzeléseik vannak

– mondta Rob Jetten holland energiaügyi miniszter. A tárcavezető szerint el kell kerülni az elhamarkodott döntéseket. Az idő mindenesetre sürgeti a blokkot, az Erste gáz- és olajipari elemzője, Pletser Tamás szerint nem is az idei, hanem 2023 tele lesz a legnehezebb az energiaellátás szempontjából.

Úgy veszik a kínaiak az orosz nyersanyagokat, mint a cukrot – nagy kérdés, hogy meddig

Ukrajna inváziója óta a teljes Kínába tartó orosz nyersanyag- és energiaexport értéke meghaladta az 50 milliárd dollárt. A piacokat azonban mélybe rántotta, hogy az újraválasztott elnök nem változtat zéró-Covid-politikáján.