Közélet

Európa megállapodott az energiaárak leszorításáról

Hajnalig tartó vita végén végül megállapodtak a tagállami vezetők a követendő lépésekről.

Az uniós tagállamok vezetői egyezségre jutottak brüsszeli csúcstalálkozójukon az energiaárak leszorításáról – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke péntek hajnalban a belga fővárosban.

Fotó: John Thys / AFP

A politikus a kétnaposra tervezett találkozó első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az egység és a tagállamok közötti szolidaritás érvényesült az energiaügyekkel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a tagállami vezetők eltökéltek az energiaárak leszorítása, a kínálat szélesítése és az energiakereslet csökkentése mellett.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen szerint az EU immár szilárd ütemtervvel rendelkezik az kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást.

A bizottsági elnök hozzátette azt is, hogy az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására.

Orbán Viktor hajnali kettőig csatázott Brüsszelben

A miniszterelnök arról számolt be az uniós csúcs első napjának végén, hogy sikerült elérni: ha lesz is gázársapka Európában, az alól Magyarország mentességet kap. A magyar kormányfő nem először harcolt ki engedményt Brüsszelben, májusban a kőolajembargónál hasonló forgatókönyv érvényesült.

Elmondása szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására, amely magában foglal egy költség-haszon elemzést is.

Olaf Scholz német kancellár távozásakor úgy fogalmazott, 

lehetséges, hogy az Európai Tanácsnak néhány héten belül újabb, soron kívüli csúcstalálkozót kell összehívnia, ha az energiaügyekért felelős minisztereknek nem sikerül néhány héten belül tisztázniuk a most elfogadott javaslatok részleteit.

Scholz közölte, reméli, hogy az Európai Tanácsnak nem kell visszatérnie a tervezőasztalhoz, és konszenzusos döntés születik a miniszterek tanácsában.

A német kancellár üdvözölte a csütörtökön létrejött francia–spanyol–portugál megállapodást a Spanyolországból a Pireneusokon át Franciaországba vezető MidCat nevű gázvezeték építésének folytatásáról, amelyhez – szavai szerint – lehetséges lesz Közép-Európa csatlakozása is.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo távozásakor pedig azt emelte ki, hogy az elfogadott dokumentum az eddigi leghatározottabb elmozdulás a Belgium által is támogatott gázárplafon bevezetésének irányába.

A csúcstalálkozó energiaügyekkel foglalkozó megbeszélésének zárónyilatkozata szerint 

azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése.

A gazdaság ellenállóképességének fokozása érdekében az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe.

Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás.

A szöveg szerint a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

 

energiaválság Charles Michel Európai Unió Európai Tanács (ET)
Kapcsolódó cikkek