A német gazdaság 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest, ahelyett, hogy 0,2 százalékkal esett volna, ahogy az elemzők várták. Az adatokból azonban kitűnik, hogy az európai óriás lassul, és közelebb került a recesszióhoz.

Container shipment in Hamburg, 13 February 2020, Hamburg: Containers from various shipping companies are handled in the port of Hamburg. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kellemes meglepetés az adatokban nem vezetett tapshoz a piacokon, amit az jelez, hogy az euró – amely már az Európai Központi Bank hatalmas csütörtöki kamatemelése után és annak ellenére a paritás alá süllyedt a dollár ellenében – a német számok közlését követően tovább gyengült, 0,995-ről 0,993-re. A pénteken közölt európai gazdasági adatok rávilágítanak az EKB dilemmájára: emelnie kell a kamatait, hogy megfékezze a rekordszintekről még magasabbra hágó inflációt, a szigor azonban közelebb tolja az euróövezeti gazdaságokat az egyre nyilvánvalóbban fenyegető recesszióhoz, és egyes európai politikusok – mint a francia elnök vagy az új olasz kormányfő – erről el is kezdtek panaszkodni.

A német éves növekedésének az üteme a második negyedévi 1,7 százalékról 1,2-re lassult. Az elemzők a megfeleződését várták.

Előretekintve, a meglepő harmadik negyedévi növekedés nem azt jelenti, hogy változik a recessziós narratíva

– kommentálta az adatokat Carsten Brzeski, az ING fő makroközgazdásza. Minden fontos indikátor a gazdaság további gyengülésére utal a negyedik negyedévben. Habár a meleg októberi időjárás miatt elhalasztható volt a fűtési szezon kezdete és az esők növelték a vizek szintjeit, az energiaproblémák csak elodázódtak, és a recesszióba siklás folytatódik. „A vállalkozások és a háztartások egyre inkább nyögik a magasabb energiaszámlákat és a folyamatosan magas inflációt, emellett kiigazítják a fogyasztásukat és a beruházásaikat” – írta, és hozzátette, hogy a hatalmas német kormányzati támogatási csomag várhatóan csak enyhíti a recessziót, de meg nem előzi.

Már a németek előtt kijöttek a francia számok , Európa második legnagyobb gazdaságában is szinte leállt a növekedés, és feljebb szökött az A németeknél ugyancsak több évtizedes magasságokban jár az infláció, ami a franciákénál még durvább.

A német szövetségi inflációs adatok délután 2-kor esedékesek, de a tartományok már elkezdték kiadogatni a saját adataikat, és ezekből az rajzolódik ki, hogy októberben még feljebb ment a német éves infláció a szeptemberi 10 százalékról. Bajorországban például 10,8-ről 11 százalékra gyorsult a pénzromlás.

A németek és a franciák mellett más euróövezeti tagok is közölnek ma nemzeti össztermék- és árindexadatokat.

 

Az osztrák gazdaság már zsugorodott

Az Európát sújtó válságsorozat hatásait nyugati szomszédunk, Ausztria ma publikált adatai szerint gyorsabban megérezte a németeknél. 

Az osztrák GDP negyedéves alapon 0,1 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben, az éves termelői árindex pedig a szeptemberi 21,3-ről 22,1 százalékra gyorsult. 

Csaknem megállt a spanyol növekedés is – 1,5 százalékról, 0,2-re mérséklődött –, bár éves alapon még mindig jobban festenek a többieknél: 3,8 százalék a növekedésük, az infláció pedig 8,9-ről 7,3 százalékra lassult. A spanyolokat azonban csak az erős turistaszezon mentette meg a visszaeséstől, és elemzők szerint a következő két negyedévben valószínű náluk is a