Amint a piacon várták, 75 bázisponttal 2 százalékra emelte irányadó kamatát az Európai Központi Bank, további emeléseket helyezett kilátásba, szigorítja az EKB által alacsony költségen nyújtott LTRO-finanszírozás feltételeit, de nem jelezte a pénzbőség szűkítését hatalmas állampapírprogramjain keresztül. Az euró gyengüléssel reagált a bejelentésekre, magával rántva a forintot is. A döntéseket Christine Lagarde elnök magyarázta el sajtótájékoztatóján:

ECB President Lagarde visits Hamburg,27 April 2022, Hamburg: Christine Lagarde, President of the European Central Bank, answers questions from media representatives after her meeting with Mayor Tschentscher at City Hall. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marcus Brandt / AFP

14.48 Messze magasabb az a célnál – kezdte Lagarde. A döntések technikai részleteiről még egy sajtóközleményt bocsátanak ki 15.45-kor.

14.50 Lagarde szomorú képet fest az euróövezeti gazdaságról, amelynek a lelassulása várható, a reáljövedelmeket csökkenti, a vállalkozások költségeit növeli az infláció, a bizalom csökken, ahogy a szolgáltatások iránti kereslet is. A kockázatok a gazdasági teljesítményben lefelé mutatnak. Az elnök felhívta a figyelmet rá, hogy a kormányzati támogató intézkedések csak ideiglenesek lehetnek, és a legsérülékenyebbeket kell segíteniük.

14.55 Az euró leértékelődése hozzáad az inflációs nyomáshoz. 

14.59 Adatfüggők és ülésről ülésre meghozottak lesznek az EKB döntései – erősítette meg Lagarde, és megnyitotta a kérdés-válasz szakaszt a sajtótájékoztatón.

15.02 „Szándékosan fordítottunk hátat az előzetes iránymutatásnak, ez nem lenne segítség, tekintve hogy nagyjából mindenfelé bizonytalanság vesz körbe minket” – mondta. Az irány, a szigorítás világos, de a sebességéről nincsen előzetes döntés. 

15.04 Szándékosan nem vették napirendre az APP kötvényvásárlási programon keresztül történő mérlegszűkítés kérdését, decemberben azonban ennek az alapelveit is megvitatják, és akkor tájékoztatást nyújt erről az EKB. Egyébként az elnökasszony szerint már jelentős lépéseket tettek a monetáris lazítás visszavonásának a terén, de elismerte, hogy messze nem járnak még a végén. „Még sok dolgunk van” – ismételte meg többször is.

15.16 A Reuters kérdése azt firtatta, hány kamatemelés várható még, egy vagy több. Erre Lagarde úgy válaszolt, hogy a kamatok normalizálásával az EKB azt a kamatszintet keresi, amellyel majd elérhető lesz a 2 százalékos középtávú inflációs cél. A kamatemeléseknek azonban elképzelhető, hogy ezen a szinten is túl kell haladniuk, és több további ülésre is szükség lehet a további szigorításhoz.

15.21 Az EKB nyújtotta olcsó LTRO-finanszírozás feltételeinek a megváltoztatása november 23-tól kamatemelést jelent.

15.28 Az EKB üdvözli az energiapiaci reformokat.

15.29 A politikusi nyilatkozatokról kérdezték az elnököt, amelyek arra figyelmeztettek, hogy a kamatemelések recesszióba dönthetik a gazdaságot.

Tesszük, amit tennünk kell

– volt Lagarde válasza. A jegybankok a saját mandátumukra koncentrálnak, és az EKB is ezt teszi a kamatemeléssel és az LTRO kamatainak a megváltoztatásával, tette hozzá. 

Az EKB természetesen nem feledkezik meg a recessziós fenyegetésről, ugyanakkor az infláció a legsérülékenyebbeket sújtja, a jegybanknál ezt tartják a szemük előtt. A esélyeit számba veszik az EKB elemzői, és ezt a decemberi ülésen meg is tárgyalják. Lagarde hozzátette: a döntéseiket az árstabilitási megfontolások határozzák meg, és sem a költségvetések, sem a piacok szempontjait nem tekinthetik ezekkel szemben elsődlegesnek.
15.43 Véget ért a sajtótájékoztató.