A november 8-i félidős választás, az új kongresszusban kialakuló erőviszonyok határozzák meg, milyen lesz Joe Biden elnökségének maradék két éve, és a Fehér Ház lakója egyelőre nem áll jól. Két héttel a szavazás előtt tovább csökkent a támogatottsága, a Reuters és az Ipsos e hét elején végzett, közös felmérésének eredménye szerint az amerikaiaknak mindössze 39 százaléka elégedett a munkájával. Ez egy százalékponttal alacsonyabb az előző héten mértnél.

US President Joe Biden (R) arrives to deliver remarks ahead of receiving the latest Covid-19 booster shot in the South Court Auditorium of the Eisenhower Executive Office Building, next to the White House, in Washington, DC, on October 25, 2022.
A választók alig több mint egyharmada elégedett az elnök teljesítményével. 
Fotó: Saul Loeb / AFP


Az elnök népszerűtlensége növeli annak az esélyét, hogy a republikánusok visszaszerzik a többséget a képviselőházban és talán a szenátusban is. 

Elég lenne azonban a számukra a kongresszus egyik házának irányítása is ahhoz, hogy blokkolják Biden törvényhozási programját. 

Az elnök 2021 januárjában, a koronavírus-járvány kellős közepén esküdött fel, és egész hivatali idejét a globális egészségügyi válság gazdasági következményei, köztük az egekbe szökő jellemezte, ami miatt az idén májusban és júniusban 36 százalékra esett vissza a támogatottsága. A legfelsőbb bíróság nyári abortuszdöntése ugyan lendületet adott a demokratáknak, az előnyük azonban gyakorlatilag elfogyott, mivel a választóknak a gazdaság az ország legnagyobb problémája. A Reuters és az Ipsos e heti felmérésében az egyharmaduk ezt jelölte meg első helyen, a bűnözést a tíz százalékuk. Csak minden huszadik válaszadó mondta, hogy az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszűnése aggasztja leginkább a jövőre vonatkozóan.

NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 21: A "Now Hiring" sign is displayed on a shopfront on October 21, 2022 in New York City. New employment statistics show that in the past month, the jobless rate in NYC decreased to 5.6%.
A gazdaság helyzete aggasztja elsősorban az amerikaiakat. 
Fotó: Getty Images


Az infláció az egekben, az éves ráta szeptemberben még mindig 8,2 százalékon állt, ami javulás ugyan a júniusi 9,1 százalékhoz képest, de még mindig négyszer magasabb, mint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve célja. Az inflációval a Fehér Ház nem sok mindent tud kezdeni, Biden megtette, amit lehetett, az elődjeinél is agresszívebben nyúlt a stratégiai olajtartalékokhoz, hogy csökkentse az üzemanyagárakat a kutakon, de közgazdászok szerint nehéz megállapítani ennek a lépésnek a pontos hatását. 

Ráadásul az amerikai gazdaság szakértők szerint már recesszióban van, vagy legalábbis hamarosan abba zuhan. 

Erre figyelmeztetett a héten a közgazdaságtan alkalmazása mellett elkötelezett alkalmazott közgazdászok, stratégák, akadémikusok és politikai döntéshozók legnagyobb nemzetközi egyesülete, a National Association for Business Economics (NABE) felmérése, amely szerint a megkérdezett szakértők majdnem kétharmada vallja ezt a véleményt. Steve Mnuchin egykori pénzügyminiszter szerdán egy rijádi befektetési konferencián szintén azt mondta, hogy szerinte az Egyesült Államok recesszióban van, és ott is marad. Előrejelzése szerint a tízéves állampapírok kamatlába valószínűleg 4,5 százalékon éri majd el a csúcsot (jelenleg alig haladja meg a négy százalékot), és két év kell még ahhoz, hogy teljesen kontroll alá kerüljön az infláció.