Egy fokozattal, azaz CCC-ről CCC mínuszra rontotta Argentína hosszú távú adósbesorolását a Fitch hitelminősítő szerdán, döntését a komoly makrogazdasági egyensúlyhiánnyal és az ország jövőbeli adósságtörlesztési képességével kapcsolatos növekvő kockázatokkal indokolva.

Virus Outbreak Argentina
Fotó: Carol Smiljan / NurPhoto via Getty Images

A dél-amerikai ország, amely az elmúlt két évben a magánhitelezőkkel és a Nemzetközi Valutaalappal szemben több mint 100 milliárd dollárnyi átütemezésére kényszerült, folyamatos tőkekiáramlással, devizája, a peso gyengeségével és az idén 100 százalékra hízó inflációval küzd.

Az argentin államkötvényekkel már most is névértékük 20 százalékán kereskednek, ami a befektetők azon félelmét tükrözi, hogy bajos lesz a 2023–2025-ben esedékessé váló adósságok kifizetése.


A Fitch közleményében azt írta, hogy a leminősítés Argentína súlyos makrogazdasági egyensúlytalanságait és korlátozott külső likviditását tükrözi, amelyek 

egyre inkább aláássák adósságtörlesztési képességét, miközben a visszafizetési teher a következő években növekszik.

Hozzátették, hogy az év elején kötött új IMF-megállapodás, amely a hatalmas kudarcba fulladt 2018-as program helyébe lépett, még nem bizonyult erős horgonynak egy olyan új gazdaságpolitika kialakításához, amely hozzásegítené az országot kimerült devizatartalékai feltöltéséhez, illetve a tőkepiacra való visszatéréshez.

Argentína, a feldolgozott szójabab világelső és a kukorica harmadik számú exportőre régóta gazdasági válsággal, magas inflációval és a pesóba vetett bizalom hiányával küzd.

A Fitch szerint a helyi jegybank által életbe léptetett tőkekontroll segített korlátozni a dollárkiáramlást az országból, de azt nem tudta teljesen megfékezni. 

A Fitch szerint a devizatartalék a szójaexport fellendülése nyomán mintegy 5,5 milliárd dollárra emelkedett, ám további nyomás nehezedik rá.

Ha a központi bank tovább szigorítja a devizakontrollt, az visszafoghatja a tartalékok csökkenését, míg az IMF-program által megcélzott tartós felhalmozás valószínűtlennek tűnik az árfolyam-politika gyökeres változása nélkül

– írja a jelentés.

A Fitch kiemelte még, hogy a növekedés az idén valószínűleg eléri a 4,6 százalékot, míg 

az a tavalyi 51-ről, várhatóan 100 százalékra gyorsul.

Felkavarta Argentínát a videóra vett gyilkossági kísérlet

Ferenc pápa is táviratozott a csodával határos módon megmenekült alelnöknek.