Nemzetközi gazdaság

Egyetlen oroszt sem enged be az országba Prága

Prága már a háború eleje óta nem ad vízumot orosz állampolgároknak, de keddtől már a más uniós országok által kiadott vízummal sem engedi be őket a határon.

Kedden lépett hatályba az a rendelet, amely szerint az bármelyik tagállamából származó schengeni vízummal rendelkező, turisztikai, sport- vagy kulturális céllal utazó oroszok nem léphetnek be Csehország területére – adta hírül kedden a Cseh Rádió.

Prague,czech,Republic,-,January,11,,2016,:,Lost,Tourists,View
Fotó: Shutterstock

A prágai kormány a külügyminisztérium javaslatára október 12-én döntött erről a lépésről.

Csehország előtt a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia), valamint Lengyelország és Finnország is ugyanígy határozott, és a közelmúltban lezárták határaikat az orosz turisták előtt.

A cseh külügyi tárca tájékoztatása szerint naponta körülbelül kétszáz orosz állampolgár érkezik Csehországba a nemzetközi repülőtereken keresztül.

Prága a háború februári kitörése után vízumtilalmat rendelt el az orosz és fehérorosz állampolgárok számára. Ez továbbra is érvénybe van, humanitárius esetekre vonatkozó kivételektől eltekintve nem osztanak ki vízumot a két országból kérvényezőknek.

Nehezebb lesz belépni az EU területére az orosz turistáknak

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. Teljes vízumtilalomról azonban nincs szó.

 

Csehország Oroszország Schengen Turista Orosz Vízum
Kapcsolódó cikkek