Nemzetközi gazdaság

Egyre jobban szenvednek a német cégek

Becslések szerint 59 milliárd eurónyi beruházási terv válhat semmissé.

Nehéz helyzetbe hozta a német kis- és középvállalkozásokat (kkv) az közvetlenül azután, hogy már kilábaltak a világjárvány következményeiből  – jelentette ki Fritzi Köhler-Geib, a KfW állami fejlesztési bank vezető közgazdásza csütörtökön, a pénzintézet kkv-szakcsoportjának bemutatkozásán.

A német kkv-szektor átlagosan jó helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt kialakult válság utáni fellendülésnek és a nagyfokú alkalmazkodóképességüknek köszönhetően, az energiaválság azonban súlyosan érintette a szektort. A KfW legutóbbi felmérése szerint a vállalatok szűk többsége, 53 százaléka feltételezi, hogy hosszabb távon is el tudja viselni a magas energiaárakat. 

Az árak teljes hatása azonban még nem érvényesül, és egyes vállalatok már most is túl vannak terhelve

–  mondta Köhler-Geib.

Különösen érintettek az energiaigényes feldolgozóipari ágazatok

Mivel a középvállalati szektor általános gazdasági súlya meglehetősen nagy, a KfW közgazdásza szerint aránytalanul nagy általános gazdasági következménnyel járna, ha a kkv-k nagy számban kerülnének kilátástalan helyzetbe.

Az ukrajnai háború kezdete óta a mintegy 3,8 millió kis- és középvállalkozás körében számottevően romlott az üzleti hangulat.

A nagyon jó 2021-es év után az ideit leginkább a befektetési tervek meghiúsulása, a saját tőke részarányának visszaszorulása és a hitelfelvételi lehetőségek szűkülése jellemzi

– mutatott rá Köhler-Geib.

Frustrated owner sitting at table in closed cafe, small business lockdown due to coronavirus. Frustrated owner sitting at table in closed cafe or coffee shop, small business lockdown due to coronavirus.
Fotó: Halfpoint / Getty Images

Az üzleti bizalom romlása alapján az idén valószínűleg több vállalat fogja feladni a beruházási tervét mint valaha. 

Kiemelte, hogy becslések szerint 59 milliárd eurónyi beruházási terv válhat semmissé.

Tavaly a német kkv-szektor a KfW adatai szerint nagyrészt már pótolta a 2020-as bevételkiesést. A szektor forgalma 242 milliárd euróval, összesen 4580 milliárd euróra emelkedett, megközelítve a válság előtti, 2019-es 4615 milliárd eurós szintet.

A kis- és középvállalati szektor a legnagyobb munkaadó Németországban. Tavaly a legfeljebb 500 millió eurós forgalmat bonyolító vállalatok 71,9 százalékos részesedéssel rekordot értek el a teljes foglalkoztatásban. A szektorban foglalkoztatott munkavállalók 32,3 milliós létszáma már megközelíti a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintet.


 

energiaválság német kkv-szektor kfw
Kapcsolódó cikkek