Nemzetközi gazdaság

Az energiaszámla rekordmélységbe taszította az uniós kereskedelmi hiányt

Akkorára dagadt az euróövezet külkereskedelmi hiánya, hogy szinte kilóg a grafikonból. A kivitel szépen nő, de az energiaszámla kisgömböcként viselkedik, és mindent felfal.

A jó évtizeddel ezelőtti válsága óta az euróövezet tipikus nettó exportőr volt, az elmúlt egy évben azonban az európai közepette egyre rosszabb havi külkereskedelmi mérlegadatokat közöl, és a pénteken publikált augusztusi hiány már akkora, hogy szinte lelóg a grafikonról. 

Hajdúszoboszló, 2020. január 8.Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A nyár utolsó hónapjában az eurózóna 50,9 milliárd euróval többet importált, mint amennyit exportált, és ilyen gyalázatos adatot még sohasem jegyzett fel az Eurostat. 

A deficit nyáron egyre mélyült, miután a február végi Ukrajna ellen indított támadás és az washingtoni szövetségeseivel karöltve sorozatban mérte a szankciókat Moszkvára: júniusban 26,1, júliusban 33,9 milliárd euró volt a hiány.

Pedig augusztusban éves alapon még 24 százalékkal, 231,1 milliárd euróra emelkedett az euróövezet kivitele. Csakhogy az eközben 53,6 százalékkal, 282,1 milliárdra lódult, főképp a szárnyaló energiaköltségek miatt, hiszen Európa a felhasznált energiának csak egy részét termeli meg, a háború és a szankciók nyomán pedig az árak elszabadultak. 

Hogy mekkora terhet jelent mindez összességében, még jobban szemléltetik az év első nyolc hónapjának adatai: ebben az időszakban az eurózóna 228,8 milliárd euró (körülbelül százezer milliárd forint) külkereskedelmi deficitet halmozott fel, szemben a 2021 azonos időszakában elért 124 milliárdos többlettel. Az Európai Unió egészének a hiánya 309,6 milliárd euró (130 ezer milliárd forint) volt az egy évvel korábban mért 91,8 milliárdos többlethez viszonyítva.

Egyébként a szankciókkal sújtott Oroszországgal szemben már korábban is deficites volt az uniós külkereskedelmi mérleg, a hiány azonban a szankciózuhatag évében, 2022-ben 115 milliárd euróra nőtt az első nyolc hónapban az egy évvel korábbi 37,3 milliárdról.

Eközben a Kínával szembeni deficit 139,8 milliárd euróról 259 milliárdra bővült. Kína a nevető sokadik a gátlás nélkül költekező Európával szemben: hatalmas profittal amerikai cseppfolyósított földgázt ad el az unióba, miközben az Európa által megbüntetett oroszoktól gázt vásárol.

 

 

eurózóna földgáz külkereskedelmi hiány energiaszámla
Kapcsolódó cikkek