A nem állami foglalkoztatók szeptemberben 280 ezerrel több embernek adtak munkát, mint egy hónappal korábban, az augusztusi 185 ezres bővülés után. Az augusztusi adatot 132 ezerről módosították felfelé. A Reuters elemzői konszenzusa 200 ezres szeptemberi adatra számított.

People searching bulletin board for job openings, people at the unemployment office and job fair. munkanélküli, hivatal, állás, job offering, work,
Munkanélküli hivatal az USA-ban – egyelőre bőven van új állás. Fotó: Yellow Dog Productions / Getty Images

A felmérést az ADP nevű tanácsadó cég tette közzé ismét, miután két hónapig a módszertant voltak kénytelenek átírni, ugyanis adataik nem jelezték előre megfelelően a hivatalos, a munkaügyi tárca által publikált számokat. Egyelőre a piacok is erős kérdőjelekkel fogadják a felmérést. A munkaügyi tárca pénteken teszi közzé részletes adatsorait. A Reuters elemzői konszenzusa 270 ezer fős foglalkoztatottságnövekedésre számít szeptemberre az augusztusi 308 ezer fő után. A várakozások szerint a kormányzati szektor 20 ezer főt épít le, így a nem a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 250 ezerrel emelkedhet.

 

Tegnap közzétett adatok szerint a betöltetlen álláshelyek száma augusztusban csaknem két és fél éves mélypontra süllyedt, immár ötödik hónapja csökken folyamatosan, de még így is 14 hónapja van 10 millió fölött. Júliusban még minden munkanélkülire két új álláshely jutott, augusztusban ez a ráta már csak 1,7 volt.

A munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat egyensúlya továbbra is a historikus átlag alatt van, az elbocsátások száma alacsony. 

Ez arra utal, hogy a piac továbbra is feszes, vagyis az amerikai központi bank folytatja szigorú monetáris politikáját.

A nagy kérdés a meddig, ugyanis egyre több felmérésből az derül ki, hogy a kamatemelések már elkezdtek hatni a gazdaságban. Erre utal a KPMG legutóbbi elemzése is, amely szerint

a megkérdezett amerikai vállalatvezetők kilenctizede recesszióra számít a következő 12 hónapban az USA-ban, csaknem felük leépítést is tervez a következő hat hónapban. 

Globálisan nézve gazdasági visszaesésre a megkérdezettek 86 százaléka számít, létszámcsökkentést pedig tízből nyolcan terveznek.

Az alábbi videóban Bruce Kasman, a JPMorgan vezető közgazdásza arról beszél, hogy álláspontjuk szerint a Fed kamatemelési ciklusának leállításához az álláshelyek bővülésének havi 100 ezerre kellene lelassulnia.