Elbírhatja a magyar BBB adósbesorolás a Magyarországnak szánt uniós források kisebb csökkentését az S&P Global szerint. Erről az amerikai hitelminősítő Magyarország-elemzője, Niklas Steinert nyilatkozott a Reutersnek csütörtök este.

USA - Finance - Standard and Poors
Fotó: James Leynse / Getty Images

Az uniós források hatalmas és átfogó csökkentésének az esélye nagyon csekély

– hangsúlyozta a hírügynökségnek Steinert, aki úgy látja, sokkal valószínűbb egy kisebb, célzott forráscsökkentés Brüsszel részéről, amelyet még elbír Magyarország jelenlegi hitelminősítése.

Az S&P legutóbbi rendszeres felülvizsgálata során, augusztusban helyezte negatív kilátás alá hazánk befektetésre ajánlott, BBB adósbesorolását. A hitelminősítő a romló kilátásokat az uniós finanszírozás csökkentésének kockázatára, valamint a növekvő gazdasági kihívásokkal és hitelfelvételi költségekkel indokolta, amelyek megnehezítik hazánk adósságszintjének csökkentését.

Steinert szerint azonban jelenleg nem számítanak drámai, lefelé tartó spirálra a hitelminősítés tekintetében.

Ugyan a elkerülhetetlennek látszik, az elemző szerint az S&P egyik legfőbb aggályát képező elszabaduló energiaköltség jelentette nyomás valamelyest enyhült az augusztusban tető alá hozott új orosz gázszállítási szerződéssel.

További könnyebbség, hogy a negatív rekordokat döntő forint gyengülése ellenére nem merültek ki a jegybank devizakészletei, az MNB-nek még van négymilliárd eurónyi igénybe vehető repokészlete az Európai központi Banknál. Emellett vannak arra utaló jelek, hogy Budapest továbbra is igyekszik adósságállományának csökkentésére.

A fiskális konszolidáció már megkezdődött, a kérdés az, hogy ezt a jövő évben is fenn tudják-e tartani

– emelte ki Steinert.

A kulcsfontosságú uniós forrásokról folyó tárgyalásokkal kapcsolatban hozzátette: „A dolgok nagyjából a várakozásainknak megfelelően alakultak, bár korábban azt gondoltuk, hogy mostanra már tisztább lesz a kép.”

Magyarország vs. Európai Bizottság: a vita miatt elhúzhatnak mellettünk a románok

Az megjelenésével egyre fontosabbá válnak a hatékony és alacsony fogyasztású gépek, ám Szabó Gábor, a GF Machining Solutions magyar és román piacért felelős vezetője azt tapasztalja, a hazai cégek az európai uniós támogatások nélkül forráshiánnyal küzdenek, és kivárnak a beruházásokkal.