Magyar gazdaság

Magyarország vs. Európai Bizottság: a vita miatt elhúzhatnak mellettünk a románok

Az energiaválság megjelenésével egyre fontosabbá válnak a hatékony és alacsony fogyasztású gépek, ám Szabó Gábor, a GF Machining Solutions magyar és román piacért felelős vezetője azt tapasztalja, a hazai cégek az európai uniós támogatások nélkül egyelőre forráshiánnyal küzdenek, és kivárnak a beruházásokkal.

„A magyar piacnak nagyon kell igyekeznie, hogy ne maradjon le a romántól. Nekünk több komolyabb projektünk van ott, mint itt, hiszen Romániában rendelkezésre állnak az európai uniós források, a kis- és középvállalkozások nem tartanak a beruházásoktól, és bár tíz éve még a legolcsóbb berendezéseket vásárolták, mára egyre több cég részesíti előnyben a fejlettebb technológiákat” – mondta a VG-nek Szabó Gábor, a svájci Georg Fischer szerszámgép-üzletága, a GF Machining Solutions magyar és román piacért felelős vezetője.

Szabó Gábor
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szakember megjegyezte, a szomszédos országban még a magyar munkaerőpiachoz képest is nagy a szakemberhiány, és ha nincs ember, aki kezeli a gépeket, akkor az egyetlen megoldás az automatizálás.

A két országot összehasonlítva azt is hozzátette, hogy a hazai fizetőeszköz gyengesége, a forráshiány, az energiaárak drasztikus emelkedése és a magas kamatszint sokkal jobban nyomja a magyar cégeket, mint a románokat.

Szabó Gábor kiemelte, a válság ellenére azt látják, hogy a cégek Magyarországon is működnek, a GF a tavalyi évhez képest 40 százalékos növekedést ért el a customer service üzletágban, de a kkv-knál elmaradnak a beruházások, a bizonytalan helyzetben mindenki kivár. Ezért a precíziós gyártáshoz szükséges szikraforgácsoló berendezésekben piacvezető vállalatnak is stratégiát kellett módosítania. Korábban azt a célt tűzték ki a vezetők, hogy az ügyfelek 70-80 százaléka a kkv-k közül kerüljön ki, ám ebben a szituációban jobban kell a multinacionális cégekre koncentrálniuk, mert nagyobb üzleti potenciált nyújtanak a hazai piacon.

A GF ügyfelei megerősítik, ha megérkeznek a támogatási konstrukciók, szeretnének beruházni, hiszen kapacitáshiánytól szenvednek, de most erős a félelem a következő hónapokkal kapcsolatban.

Meglepően jól teljesít a román gazdaság – sokat jelent a viszonylagos energiabiztonság

A gazdaság az uniós átlaghoz képest kevésbé kitett az energiaáraknak, azonban így is jelentősen lassulhat a növekedése.

Szabó Gábor úgy véli, a siker kulcsa, hogy megtalálják a megfelelő piaci szegmenseket, ilyen például az elektromosautó-ipar, amely a gazdasági körülmények ellenére folyamatosan fejlődik: „Mi azzal tudjuk támogatni az ügyfeleinket, hogy energiahatékony, minél kevesebbet fogyasztó gépeket gyártunk. Az elmúlt években 40-50 százalékkal tudtuk csökkenteni egyes berendezések energiafogyasztását. Emellett természetesen nagyon fontos a fenntarthatóság, ezért növeltük a megmunkálási sebességet, így rövidebb idő alatt, hatékonyabban készülnek el a termékek.” A szakértő kiemelte, a svájci háttér garancia a fejlődésre, hiszen a világ leginnovatívabb országáról van szó, és a GF-nek is számos együttműködése van kutatás-fejlesztési intézményekkel, egyetemekkel.

Mivel a legtöbb gépet Svájcban gyártják, ahol az elektromos áram tetemes részét vízzel állítják elő, valójában a cégcsoportot kevésbé érintik a tízszeres szorzók. Ám ettől még a beszállítóik küzdenek az árakkal, a német vagy épp magyar vállalatok kénytelenek emelni a gépekbe kerülő alkatrészek értékén, ami természetesen a végösszegen is meglátszik: az idén 2-5 százalékos áremelést regisztráltak. Szabó Gábor megjegyezte, a szervizszolgáltatásnál sem tudták kitermelni a 65 eurós óradíjat, hiszen a napi több száz kilométer miatt fontos befolyásoló tényező a piaci üzemanyagár. A béreket is emelik – az idén már kétszer –, részben azért, mert a GF-nél dolgozók jó része nagycsaládos, akiket kompenzálni kell az elszabaduló miatt. Nem véletlen, hogy a következő hónapokra a legfőbb célként azt tűzték ki, hogy képesek legyenek megtartani a munkaerőt.

Ilyen ütemben várja az uniós források érkezését a kormány

A kormány továbbra is azzal számol, hogy az Európai Bizottság az év végéig elfogadja a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus magyar operatív programjait, az első pénzek érkezését pedig 2023-ra várja a kabinet – közölte Navracsics Tibor.

Szabó Gábor azt is elmondta, hogy folyamatos kihívás a beszállítói láncok alakulása, mert sokan tönkrementek, vagy csökkentették a szállítási volument.

Ezt a láncot megpróbálják minél közelebb hozni Európához, a szállítási idő, a konténerárak emelkedése és az Ázsiában a koronavírus megjelenése óta tapasztalható bizonytalanság megnövelte a kontinens fontosságát,

de az energiaárak robbanása miatt nagy a kockázat, hogy Európa veszít a versenyképességéből.

A GF-nél kimondott cél a szerviz-, az oktatás- és az alkatrészellátás-üzletágat odáig fejleszteni, hogy fedezzék a működési költségeket, így biztonságban lesz a vállalat akkor is, ha a beruházási gépek tekintetében leállna a piac – ez a projekt jelenleg 80-90 százalékon áll a nehézségek ellenére. Megduplázták a szerviz- és háttértámogató részleget, ami a 40 százalékos növekedésen is látszik, mert Szabó Gábor szerint az ügyfelek egyre inkább igénylik ezeket a szolgáltatásokat, és manapság már alapvető szempont, hogy a gépek mellé milyen háttértámogatásra számíthatnak a vásárlók.

 

Európai Bizottság Magyarország Szabó Gábor GF Machining Solutions
Kapcsolódó cikkek