A júniusi incidens után ismét teljes kapacitással üzemel az OMV schwechati finomítója – jelentette be pénteken a honlapján az osztrák olajipari konszern. Az OMV ugyanakkor hozzátette, hogy  a szükséges ideig továbbra is üzemben tartja a javítások ideje alatt a Schwechat finomító kieső termelési kapacitásának a pótlására hivatott alternatív ellátórendszert. Ennek köszönhetően a piacok megbízhatóan el tudják látni, és a készleteket gyorsabban fel tudják tölteni.

Picture taken on March 27, 2022 shows a general view of the largest Austrian refinery OMV at Schwechat near Vienna, Austria. - The Schwechat refinery is among Europe’s largest inland refineries for mineral oil products. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) AUSTRIA-OMV-MINERAL-OIL-REFINERY
Fotó: Joe Klamar / AFP

A finomítóban a júniusi rendszeres karbantartás során egy jogszabályban előírt vizes nyomáspróba okozott sérülést a létesítmény ötven méter magas és nyolc méter átmérőjű fő lepárlókolonnájának külső burkolatán.

A helyreállítást azonnal megkezdték, és a kieső termelés pótlására alternatív ellátórendszert építettek ki, hogy a piacokat megbízható módon elláthassák. A törvényben előírt vizes nyomáspróbát szeptember végén sikeresen megismételték, majd megkezdték a létesítmény fokozatos üzembe helyezését. Mostanra a lepárlóüzem teljes kapacitással termel.

A javítás rendkívüli esemény nélkül befejeződött, és az OMV Schwechat finomítója által kiszolgált piacok megbízhatóan el vannak látva

– közölte Alfred Stern, az OMV igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója. Köszönetet mondott az osztrák, valamint a szlovákiai és a magyarországi illetékes hatóságoknak is, hogy a kötelező biztonsági tartalék egy részének felszabadításával segítettek áthidalni a szűk keresztmetszeteket, és sikerült stabilan tartani az ellátást.

Az OMV a médiában szabotázsakcióról megjelent találgatásokra egy korábbi közleményében úgy reagált, hogy az állambiztonsági szervekkel folytatott egyeztetés megerősítette a baleset okát vizsgáló belső és külső szakértők jelentésének a megállapítását, amely szerint nem találtak szabotázsra utaló jeleket.