Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerint az azeri-román közös LNG-projekt megvalósításával alternatív útvonalat nyitnak a Kaszpi-tenger térségében kitermelt fölgáz Európába juttatása számára. Ciuca kiemelte, kevesebb mint három hét telt el azóta, hogy október elsején az LNG-projekt elindításáról egyeztetett Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában, a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték átadása alkalmából. A román kormányfő szerint továbbra is keresik a megoldást arra, hogy az azeri földgázt Törökországon és Bulgárián keresztül haladó vezetékeken szállítsák Románia és más felhasználók, köztük Moldova felé.

Azerbajdzsánnal együtt vállaltuk, hogy segítünk Moldovának hozzájutni a szükséges gázmennyiséghez

– mondta a román miniszterelnök.

A SOCAR és a Romgaz közötti megállapodás aláírásánál a bakui kormány két tagja, Mikayil Jabbarov gazdasági és Parviz Shahbazov energiaügyi miniszter, valamint Virgil Popescu román energiaügyi miniszter is jelen volt.

Signing ceremony for the agreement between the Azerbaijani company SOCAR and the Romanian company ROMGAZ epa10252370 Vice-President of the State Oil Company of Azerbaijan SOCAR, Elshad Nassirov (C-L), exchange documents with Temporary Deputy General Director of state-owned Romanian company ROMGAZ, Aristotel Marius Jude (C-R), in the presence of Mikayil Jabbarov, Azerbaijan Economy Minister, (L) and Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca (R), during the signing ceremony of the Energy Memorandum between SOCAR and ROMGAZ regarding liquified gas imports, at the Romanian government headquarters in Bucharest, Romania, 19 October 2022.  EPA/Robert Ghement epa10252370 Vice-President of the State Oil Company of Azerbaijan SOCAR, Elshad Nassirov (C-L), exchange documents with Temporary Deputy General Director of state-owned Romanian company ROMGAZ, Aristotel Marius Jude (C-R), in the presence of Mikayil Jabbarov, Azerbaijan Economy Minister, (L) and Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca (R), during the signing ceremony of the Energy Memorandum between SOCAR and ROMGAZ regarding liquified gas imports, at the Romanian government headquarters in Bucharest, Romania, 19 October 2022.  EPA/Robert Ghement
Elshad Nassirov, az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalat alelnöke és Aristotel Marius Jude, a román Romgaz állami vállalat ideiglenes vezérigazgató-helyettese.
Fotó: Robert Ghement / MTI

Jabbarov felidézte, hogy a SOCAR több mint egy évtizede van jelen a román piacon, számos szomszédos ország és európai állam energetikai biztonságához járul hozzá, az Európai Bizottsággal kötött megállapodásában pedig vállalta, hogy 2027-ig megduplázza az unióba irányuló földgázexport mennyiségét. Shahbazov rámutatott, a fekete-tengeri LNG-terminálok megépítése lehetővé teszi, hogy az azeri földgáz a térség több államába is eljusson, köztük Romániát és Magyarországot is említette.

Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország között több mint egy évtizede folynak egyeztetések az úgynevezett AGRI-projekt megvalósításáról. Az eredeti elképzelés szerint az azerbajdzsáni Sangachal-terminált csővezeték kapcsolná össze a Fekete-tenger partján, Georgiában található Kulevi kikötővel, ahol a SOCAR cseppfolyósító terminál építését tervezi. A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák a romániai Konstanca kikötőjébe, ahonnan az újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz.

Az AGRI-projekt megvalósítása évente mintegy 7-8 milliárd köbméternyi földgáz Romániába szállítását és elosztását tenné lehetővé.