Folytatódott a globális személyiszámítógép-piac zsugorodása a legutóbbi negyedévben, mivel a gyártókat a pandémia során felfutó kereslet enyhülése mellett továbbra is sújtják a makacs ellátási gondok.

Fotó: Chris Tuite / AFP

A szeptember végén lezárt három hónapban összesen 74,3 millió PC-t szállítottak le világszerte, 15 százalékkal kevesebbet, mint tavaly – derül ki az International Data Company (IDC) hétfőn közzétett piaci adataiból. Ezzel azonban még mindig jócskán meghaladja a világjárvány előtti szintet a leszállított eszközök száma. Sőt, negyedéves alapon kereken hárommillió darabbal bővült az értékesített számítástechnikai eszközök száma.

A meghatározó piaci szereplők szinte mindegyike két számjegyű visszaesést volt kénytelen elkönyvelni az időszakban. Leginkább a HP-re járt rá a rúd, amely éves alapon 28 százalékkal zuhanó volumenről számolt be, míg a Lenovo 21, a Dell pedig 16 százalékkal csökkenő PC-eladásról közölt adatokat.

A piaci ellenszéllel egyedül az Apple dacolt, amely a globális piac jelentős visszaesése mellett is 40 százalékkal növelni tudta eladásait az IDC statisztikája szerint.

A MacBookokat gyártó amerikai óriáscég valamivel több, mint 10 millió számítógépet szállított le, amivel 8,2-ről 13,5 százalékra növelte piaci részesedését. Az ötödik legnagyobb globális szereplő, az Asus eladásai közel 8 százalékkal mérséklődtek.

A piacvezető továbbra is a Lenovo, a kínai vállalat 16,9 millió eladott hardverrel 22,7 százalékos szeletet hasított ki magának a PC-piaci tortából. A HP 12,7 millió leszállított eszközzel a második, az időszakban 11,95 millió darabot értékesítő Dell pedig harmadik a képzeletbeli dobogón.

Bajba kerülhet az Apple, ha kínai csipeket használ

Nem szeretnék a törvényhozók, ha az Apple segítené a kínai csipgyártást a technológiatranszferekkel. A vállalat azonban csupán vizsgálta a kínai beszállítókban rejlő lehetőségeket.