A Bundesbank után a német kormány is azzal számol, hogy az az emelkedő árak és az alapanyag-ellátási fennakadások miatt recesszióba csúszik a gazdaság jövőre, a 0,4 százalékkal zsugorodik majd – értesült az előzetes számításokról két forrásból a Reuters. Az értesülés szerint a kormány az áprilisban jelzett 2,2 százalék helyett idén már csak 1,4 százalékos növekedést vár. Tavasszal viszont még azzal számoltak, hogy a növekedés jövőre 2,5 százalékos lesz, így különösen jelentős a módosítás. A várakozások szerint a növekedés üteme 2024-ben már elérheti a 2,3 százalékot.
A kabinet szerint várhatóan tartósan magas marad az is: az idén 9,7, jövőre nyolc százalék, bár ezek a számok a gázárfék hatásától függően némileg változhatnak.

Coronavirus - Sale of rapid tests at Aldi
Fotó: picture alliance


A gazdasági tárca nem kommentálta a hírügynökség értesülését arra hivatkozva, hogy Robert Habeck tárcavezető a jövő héten ismerteti az adatot. „Még nincsenek végleges számaink. Folyik a végső munka” – mondta a tárca szóvivője. A számok azonban összhangban vannak a vezető gazdasági intézetek előrejelzéseivel, amelyek a múlt hónapban csökkentették az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, a 2023-ast pedig 3,1 százalékról ugyanerre a mínusz 0,4 százalékra vágták vissza.