Nemzetközi gazdaság

Menczer: fél évre elegendő gáz van a magyar tárolókban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár szerint szankciós politika a Gazpromot és Oroszországot rekordbevételhez segíti, Európában pedig energiahiányt, energiaválságot és szankciós inflációt okoz.

Oroszországot rekordbevételhez juttatták a brüsszeli szankciók: az év első kilenc hónapjában az orosz költségvetésben a gázból és olajból származó bevételek az előző év azonos időszakához képest 35 százalékról 43 százalékra emelkedtek úgy, hogy a büdzsé főösszege nem csökkent – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön Lukácsházán, a SCHOTT Hungary Kft. alapkőletételi ünnepségén.

Menczer Tamás szavai szerint mindez jól mutatja, hogy a szankciós politika a Gazpromot és Oroszországot rekordbevételhez segíti, Európában pedig energiahiányt, energiaválságot és szankciós inflációt okoz.

A magyar kormány állítása az, hogy jelenleg szankciós felárat fizetünk az energiáért, és szankciós inflációt szenvedünk el. Ez a kettő szorosan összefügg, ugyanis az energiaárak emelkedése 40-50 százalékban közvetlen módon, 30-40 százalékban pedig közvetett módon felelős az inflációért – fűzte hozzá. 

MENCZER Tamás 2022. október 18
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Magyarország felkészült a télre, lesz elegendő gáz, hiszen a magyarországi gáztározók töltöttsége fogyasztásarányosan 52 százalékos, a gázszállítás pedig a Török Áramlaton keresztül folyamatos, a vezeték jelenleg is 100 százalékos kapacitással, minden probléma nélkül működik – közölte. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy fél évre elegendő gáz van a magyar tárolókban, Magyarországon az nem fordulhat elő, hogy a lakosságnak nem jut elegendő gáz, vagy akár az ipari szereplők azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert nincs energia és nem tudják a vállalkozásaikat működtetni.  Ezzel együtt a magyar álláspont az, hogy az energetika területén hozott szankciós döntések mindenképpen elhibázottak, ezért azokat felül kell vizsgálni, a már meglévőket el kell törölni és újabb szankciókat nem szabad hozni – jelentette ki Menczer Tamás.
 

 

szankciós politika gáztárolók
Kapcsolódó cikkek