Már csak a TotalEnergies két olajfinomítójában folytatódik a sztrájk, a normandiai és a feyzini üzemben nem vették fel a munkát, jelentette be csütörtökön a CGT szakszervezet. A hetek óta tartó munkabeszüntetés miatt a franciaországi benzinkutak ötödénél változatlanul nincs elég üzemanyag, de ez már jelentős javulás a korábbiakhoz képest annak köszönhetően, hogy a kormány növelte az importot, és a helyi önkormányzatokon keresztül arra kényszerítette a finomítók alkalmazottjainak egy részét, hogy felvegyék a munkát. A kényszerítés eszközével addig élnek, ameddig csak szükséges, ígérte Olivier Veran kormányszóvivő.

A délutáni műszak szavaz a sztrájk folytatásáról. 
Fotó: AFP


A CGT közlése szerint a La Mede-i finomítóban és a dunkerque-i tárolóban a csütörtöki reggeli műszakba beosztottak maguk döntöttek úgy, hogy felveszik a munkát, ahogyan egy nappal korábban a donges-i finomító szervezett munkásai is. Az olajipari munkásokat tömörítő két másik szakszervezet már korábban elfogadta a TotalEnergies hétszázalékos béremelési ajánlatát, csak a szélsőbaloldali CGT ragaszkodik a tízszázalékos növekedéshez, és folytatta a sztrájkot, bár ezt egyre kevesebb munkavállaló támogatja. A helyzet ezért a Reuters jelentése szerint a maradék két finomítónál is változhat a nap közepén, amikor a délutáni műszak dolgozói szavaznak arról, hogy felvegyék-e a munkát.
Ma megkezdődnek a tárgyalások a nukleáris erőművekben tartott sztrájkokról is az üzemeltető EDF és a CGT-FNME szakszervezet között. Az 56 francia atomerőmű közül jelenleg húszat érint a sztrájk, a munkabeszüntetés miatt 17 másikban húzódnak a karbantartási munkálatok, és háromban csökkent az áramtermelés. A szakszervezet további havi 120 eurós béremelést követel jövőre azon a nyolcvanon fölül, amelyről már korábban megállapodtak, valamint a bérek felülvizsgálatát 2023 közepén. 

Dunkerque, 2022. október 14.A TotalEnergies olaj- és gázipari vállalat logója a vállalat dunkerque-i olajfinomítójánál a CGT francia szakszervezeti szövetség felhívására tartott tüntetés idején, 2022. október 14-én. Az olajfinomítók dolgozóinak több mint két hete tartó sztrájkja ellátási gondokat okoz a franciaországi benzinkutakon.MTI/EPA/Teresa Suarez Dunkerque, 2022. október 14.
A TotalEnergies olaj- és gázipari vállalat logója a vállalat dunkerque-i olajfinomítójánál a CGT francia szakszervezeti szövetség felhívására tartott tüntetés idején, 2022. október 14-én. Az olajfinomítók dolgozóinak több mint két hete tartó sztrájkja ellátási gondokat okoz a franciaországi benzinkutakon.
MTI/EPA/Teresa Suarez
A sztrájk miatt növelni kellett az importot. 
Fotó: Teresa Suarez / MTI


Az Energy Aspects tanácsadó cég adatai szerint a sztrájkok kezdete előtti karbantartási ütemtervhez képest a késedelemmel 4,4 terawattóra nukleáris áramtermelés esett ki – a szeptemberben termelt áram közel negyede. Franciaország nukleáris teljesítménye az idén várhatóan 30 éves mélypontra süllyed, mivel a reaktorokban a korróziós problémák és a tervezett karbantartások miatt rekordszámú leállás történt . Több reaktorban három héttel tolódik a munkálatok befejezése, kettőben pedig el sem tudták kezdeni a karbantartást, miközben Európának az közepette nagy szüksége lenne a francia áramexportra. A sztrájk miatti leállások napi több millió eurós kiesést jelentenek az EDF számára, az elektromos hálózatot üzemeltető RTE pedig figyelmeztetett, hogy az elhúzódó leállásoknak „súlyos következménye” lehetnek a téli energiaellátásra.