Az idén végzett, a vártnál sokkal súlyosabb korróziós problémák, valamint a sztrájkok miatt is elhúzódó javítási munkák komoly kiesést okoztak a francia Electricité de France (EDF) energiacég büdzséjében. 

Cordemais,,France,-,September,20,,2022:,Welcome,Sign,And,Main, Cordemais, France - September 20, 2022: Welcome sign and main building of the EDF coal-fired power station of Cordemais near Nantes, Loire-Atlantique, on a sunny summer day.
Fotó: Shutterstock

 

A menedzsment a nukleáris energia termelésének visszaesése következtében 32 milliárd eurós veszteségre számít az idén – közölte a cég csütörtökön. 

Ez az összeg átszámítva valamivel meghaladja a 13 ezer milliárd forintot, és alig több, mint a tavalyi magyar egyötöde.

Szeptemberben még „csupán” 29 milliárd eurós mínuszt vártak. A veszteséget növeli, hogy a kieső termelés miatt az áramszolgáltató a szerződéses ellátási kötelezettségeit csak úgy tudja teljesíteni, ha a piacon aranyáron szerzi be a villamos energiát.

A csoport, amelyet teljeskörűen államosítanak Franciaországban, közölte, folyamatosan értékeli a hetek óta tartó sztrájkok hatását. Arra törekednek, hogy még a tél beköszönte előtt lezárják a reaktorok javítását, és felkészülten várják a hidegebbre forduló időjárást.

A csütörtöki bejelentés arra is kitért, hogy a korróziós problémák által érintett hat reaktor javítását már befejezték, míg négy reaktoron mindig folynak a munkálatok, további ötöt pedig jelenleg ellenőriznek.

A francia parlament szerdán hagyta jóvá, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök javaslatára Luc Remont-t, a Schneider Electric egyik topmenedzserét nevezzék ki az atomipari konszern vezérigazgatójának.

Remont kinevezését az EDF igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia, valamint a kormánynak is ratifikálnia kell ahhoz, hogy hatályba lépjen. A vezérigazgató-jelölt a parlamenti jóváhagyást megelőzően a törvényhozás mindkét kamarájában válaszolt a képviselők, illetve a szenátorok kérdéseire.

A veszteségről szóló hírek dacára a cég tőzsdei árfolyama néhány centtel 12 euró alatt lecövekelt, mivel a francia állam 12 euróért vásárolja fel a papírokat.