Nemcsak a környezet megóvásának szándéka, hanem az is hozzájárul ahhoz, hogy Lengyelország felgyorsítsa atomerőmű-építési projektjét. Bajban van az unió egyik legnagyobb keleti gazdasága: ahogy megírtuk, a háztartások összegyűjtik a szemetüket, hogy azzal fűtsenek télen. Az ország jelentős mennyiségű szenet importált Oroszországból, de a szankciók ezt megtiltják. Felpörgették a belföldi kitermelést, ám nem tudnak annyi tüzelőanyagot a felszínre hozni, ami fedezné a szükségletüket.  

Protest Of Ecologists Against The Turow Mine In Bogatynia.
Atomerőművel váltanák ki a szénerőműveik egy részét

Eddig három gyártó volt versenyben, az amerikai Westinghouse, a koreai Hydro&Nuclear Power Co. és az Electricité de France. Utóbbinak is jelentős a tapasztalata: Franciaországban 56 atomerőművük van, igaz, az állapotuk leromlott.

A lengyel miniszterelnök-helyettes, Jacek Sasin és Anna Moskwa klímaminiszter washingtoni sajtótájékoztatójukon bejelentetették, hogy a tengerentúli cég építheti meg az új erőművet. 

Nem tehetjük félre, hogy az Egyesült Államok stratégiai partnerünk a teljes lengyel biztonsági architektúrában

– mondta Sasin, hozzátéve, nagy esély van arra, hogy a Westinghouse-t választjuk.  

Lengyelország 2033-ban szeretné elindítani első atomreaktorát a Balti-tenger melletti Choczewo településnél. 

Varsó tengeri szélerőművek és napelemparkok telepítését tervezi, de megfigyelők szerint az atomenergia nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a 38 milliós ország valóban felhagyjon a fosszilis tüzelőanyagok használatával 2050-re.  

Fotó: Valadimir Simicek / AFP

Szlovákia is a nukleáris energia felé fordul

Északi szomszédunk rohamléptekkel halad a Mohi (Mohovce) atomerőmű 3-as blokkjának beüzemelése felé. Az erőműben már elindult a tartós láncreakció – közölte a Slovenske Elektrarne közszolgáltató. A szlovák kormány, az olasz Enel  és a cseh EPH energiacsoport társtulajdonában lévő erőmű mintegy 3,7 terrawattórát termel majd évente, ami az ország villamosenergia-fogyasztásának 13 százalékát fedezi, és Szlovákiát önellátóvá teszi.

Egyelőre az időjárás is Európa kezére játszik

Nemcsak idehaza, egész Európában melegebb időjárás uralkodik a sokévi átlagnál, ami csökkenti a fűtéshez szükséges tüzelőanyag-szükségletet. Ez mindenképpen szerencsés abban az időszakban, amikor gyakorlatilag leálltak az orosz gázszállítások Európa irányába. A meleg ősz azt eredményezte, hogy Európának sikerült megnyugtató szintre feltöltenie a gáztárolóit. A korábbi hosszú távú előrejelzésekkel szemben a legfrissebb prognózisok enyhe decemberről szólnak, és a fűtési csúcsszezonra vonatkozóan is az átlagot messze meghaladó hőmérsékletet jeleznek előre egész Európára. Rövid távon a szokásostól való átlagos eltérések a következő öt napban általában 4–8 fok között mozognak, Londonban ezen a héten 20 fokon tetőzik a hőmérséklet, Madridban 26 fok sem kizárt.