A világjárvánnyal járó hatalom Ursula von der Leyent az Sztálinjává tette

– jelentette ki egy román műsorban Ion Cristoiu újságíró, televíziós személyiség, több jelentős helyi lap korábbi főszerkesztője, publicistája.

Von der Leyen
Fotó: Andreas Solaro / AFP

A médiamunkás utalt arra is, hogy az Európai Bizottság elnöke finoman fogalmazva is kétes körülmények között állapodott meg a Pfizer vezérigazgatójával a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről: gyakorlatilag sms-ben egyeztetett Albert Bourlával a 35 milliárd eurós szerződés részleteiről, amiért – minimum – megrovást kaphat az Európai Számvevőszéktől. Hangsúlyozta, a koronavírus megjelenését követő káoszban és gazdasági válságban túl nagy hatalmat kapott Von der Leyen, fontos és megosztó döntéseket hozott meg egyedül, amelyek minden európai állampolgár életét befolyásolták. 

Politikai fegyvert vetnek be Von der Leyen ellen

Az Európai Parlamentben dolgozó képviselők is megosztottak a tárgyban, hogy le kellene-e mondania Ursula von der Leyennek azután, hogy a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos gigaszerződés részleteiről a nyilvánosság elől eltitkolt sms-ekben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával.

A britek az Európai Bizottság miatt léptek ki az EU-ból, mert felismerték, hogy Brüsszelben létrejött az államok feletti hatalom, mint a Szovjetunió idejében

– állította Cristoiu, aki amiatt is kritizálta Von der Leyent, hogy nyíltan megpróbált beavatkozni az olaszországi választásokba. Mint megírtuk, az EB első embere azt nyilatkozta, meglátják, hogyan döntenek az olasz emberek, és ha az új kormánnyal közös munka negatív irányba indulna el, megvannak az eszközeik, ezt már Magyarország és Lengyelország esetében is bizonyították. A Radio Capitalnak nyilatkozva Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője undorítónak nevezte Von der Leyen fenyegetését.

Eközben Jon Inarritu spanyol parlamenti képviselő a Twitteren bírálta az Európai Bizottság elnökét. Barbárságnak nevezte, hogy az azeri katonák örményeket lőttek le, és feltette a kérdést Von der Leyennek:

Ezek azok az emberek, akikkel megállapodást írt alá, mert megbízható partnereknek tekinti őket?