Egy egész iparág állt már rá az egészségügyi adatok lopására világszerte, hogy az így megszerzett információkkal zsarolják az érintetteket. A napi.hu cikke szerint Magyarországon az egészségügyi informatikai rendszerek általában elavultak, a technikai, biztonsági szempontokat nem igazán veszik figyelembe – ez derült ki a IV. Health 2.0 Hungary Chapter Meetingen. 

Medicine,And,Technology,Concept.,Hacker,Using,Personal,Computer,With,Creative
Fotó: Shutterstock

Idén október elejéig 337 egészségügyi támadást rögzítettek az amerikai egészségügyi ellátórendszerben, ezek több mint 20 millió embert érintettek, 2021-ben 27 millió betegadat szivárgott ki az Egyesült Államokban. Világszerte számos más országban is előfordulnak hasonlók, így hazánkban is. 

Erdei Csaba, az ACPM IT Consulting Zrt. cégvezetője szerint ma az egészségügyi adatlopás nagyobb üzlet, mint a fegyver- vagy a kábítószer kereskedelem. 

Az átlagos váltságdíj 10 millió forintnál kezdődik az érzékeny adatoknál. 

Egy bankkártyaadatért átlagosan 5,4 dollárt, az egészségügyi adatért pedig 250 dollárt is kérnek a feketepiacon.

A technológiai szektor és az egészségipar összebarátkozott a világ felforgatására – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az egészségügyi konferencián. A legtöbb adat az egészségügyben keletkezik, leginkább a telemedicina nyújtotta lehetőségek, a távoli leletezés, és az okos eszközök használatának elterjedése miatt is, sorolta a Richter vezérigazgatója.