Nemzetközi gazdaság

Túl gyengék az új szankciók a lengyelek szerint

Nem tartják elég keménynek az Európai Unió Moszkva elleni formálódó nyolcadik szankciós csomagját a lengyelek, de hogy meglegyen a büntetőintézkedések mögötti egység, támogatják.

Az kész véglegesíteni újabb szankciócsomagját az Ukrajnával háborúzó Oroszország ellen – közölte az Európai Parlamenttel szerdán Joseph Borrell, a blokk külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A javaslatot a Moszkva-ellenes héják és galambok is bírálták, de a pénteki prágai csúcstalálkozóra a nyilatkozatok alapján kompromisszum születhet.

Debate session at European Parliament on Ukraine epa10181455 EU's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borell attends a questions session during a debate on the war in Ukraine at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 September 2022. MEPs will discuss the latest developments in Ukraine with EU Foreign Policy Chief Joseph Borrell ahead of a vote later in the week on a 5 billion euros macro-financial loan to help Ukraine.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON epa10181455 EU's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borell attends a questions session during a debate on the war in Ukraine at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 September 2022. MEPs will discuss the latest developments in Ukraine with EU Foreign Policy Chief Joseph Borrell ahead of a vote later in the week on a 5 billion euros macro-financial loan to help Ukraine.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Fotó: Christophe Petit Tesson / MTI

Az intézkedések keretében tovább korlátozzák Oroszország acél- és technológiai termékeinek kereskedelmét, az európai biztosítókat felhasználva ársapkát helyeznek az orosz tengeri olajszállításokra harmadik országokba, és további orosz személyeket büntetnek a kelet-ukrajnai területek orosz annektálásával összefüggésben.

Ez tovább szűkíti Oroszország exportkapacitását és ipari kapcsolatait, különösen a technológiai szektorban

– idézte Borrellt a Reuters.

Az uniós országok EU-nagykövetei által elért megállapodást várhatóan csütörtökön reggel 10 óráig véglegesítik, hacsak valaki nem támaszt kifogást az utolsó pillanatokban.

Az uniós olajársapka nem fog vonatkozni a vezetékes olajszállításra, és a szankciók alól kivételt kapott a nukleáris energia is, így az új paksi atomerőmű építése vagy épp a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés sincs veszélyben – közölte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A felvizezett javaslat ugyanakkor nem elégíti ki a „héjákat”.

A csomag lehetett volna sokkal erősebb

– mondta a Reuters szerint Andrzej Sados, Lengyelország uniós nagykövete.

De mivel egyhangú döntés szükséges, fontos, hogy megszülessen ez az erős válasz Oroszország legutóbbi agresszív lépéseire.

Az Európai Bizottság nem mondott le arról sem, hogy ársapkát helyezzenek az orosz gázimportra–- közölte az EP-vel Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

A múlt héten tizenöt ország sürgette levélben a bizottságot, hogy az unió szabjon ársapkát a gázimportra, és szerdán legalább négy ország – az olaszok, a görögök, a belgák és a lengyelek – tervez megvitatni egy közös álláspontot, amelyet a csúcs elé terjesztenének – közölte a Politico három meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.

 

olajársapka EU-csúcs Európai Bizottság lengyelek ársapka szankciók földgáz
Kapcsolódó cikkek