Az uniós olajársapka nem fog vonatkozni a vezetékes olajszállításra – közölte kedd este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Ennek a jelentősége azért különösen nagy, mert a Magyarország energiabiztonságához szükséges kőolaj a Barátság kőolajvezetéken érkezik, miközben Oroszország korábban kijelentette, hogy az ársapkát bevezető országok számára nem fog olajat szállítani.

20220427 EsztergomInterjúSzijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterFotó: Walczer Patrik WPKomárom-Esztergom Megyei 24 Óra 20220427 Esztergom

Interjú
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter

Fotó: Walczer Patrik WP
Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra

A vezetékes olajszállítások mentessége az uniós intézkedések alól azonban lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is vásároljon az orosz energiahordozóból, 

amelyet az ársapka nélkül is jelentősen olcsóbban kapunk meg, mint a többi uniós ország,

hiszen az orosz Ural olajfajta hordónként mintegy 15 dollárral olcsóbb az európai olajárakat meghatározó Brentnél (részben az Oroszország elleni szankciók hatására).

A külügyminiszter a Brüsszelben az állandó képviselők tanácsának ülése után közzétett bejegyzésében arról is írt, hogy a szankciók alól kivételt kapott a nukleáris energia is, így az új paksi atomerőmű építése vagy épp a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés sincs veszélyben.

A magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket tehát ismételten sikerült megakadályozni. A magyar nemzeti érdekekért a jövőben is ugyanígy ki fogunk állni.

– zárta bejegyzését Szijjártó.

Nukleáris együttműködést kötött Magyarország és Üzbegisztán

Szijjártó Péter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a két ország stratégiai partnerséget ír alá, amelynek egyik legfontosabb pontja a nukleáris együttműködés.