Történelmi csúcsra, 10,7 százalékra szökött fel októberben az eurózóna inflációja, messze meghaladva a Bloomberg elemzői konszenzusának 10,3 százalékos mediánját. Szeptemberben 9,9 százalék volt a fogyasztói árak növekedési üteme. A német, az olasz és a francia egyaránt magasabb volt a vártnál.

Economy graph: rising arrow and executive man. Economy graph: rising arrow and executive man. alapkamat, kamat, infláció, hozam, jövedelem, pénz, bevétel, money, rise,
Fotó: Javier Ghersi / Getty Images

A harmadik negyedévben a növekedési üteme 0,2 százalékra lassult az előző negyedévhez viszonyítva, ami a vártnál ugyan jobb, viszont jelentős lassulást jelez az előző három hónapra kimutatott 0,8 százalékhoz képest. 

Az továbbra is sújtja a vállalkozásokat és a háztartásokat, borítékolható, hogy a tél folyamán recesszióba süllyed az valutaunió. Az árakat az energia, az élelmiszer, valamint az importált iparcikkek drágulása hajtotta még tovább, a szolgáltatások ára viszonylag visszafogott mértékben emelkedett.

Az infláció az eurózónában (százalékos változás az előző év azonos hónapjához képest)

Az Európai Központi Bank az elmúlt három hónapban összesen 200 bázisponttal emelte irányadó kamatát, s további szigorítást jelzett decemberre.

A piacok ugyanakkor, látva az gázárak csökkenését, már arra spekuláltak, hogy tetőzött az infláció. A volatilis tételek (energia, élelmiszer) nélkül számított maginfláció októberben 6,4 százalékra gyorsult az egy hónappal korábbi 6 százalékról, ami arra utal, hogy 

messze még a tetőzés.

Az alkohol és a dohány nélkül számolt ráta 5 százalékra emelkedett 4,8 százalékról.

Az eurózóna GDP-jének alakulása (százalékos változás az előző negyedévhez képest)

Az EKB irányadó kamata 1,5 százalékon áll, a piaci várakozások szerint 2023-ban 2,9 százalékon tetőzhet. Korábban a várakozások 2,6 százalékra várták a kamatcsúcsot. Pár hete még 3,2 százalékról szóltak az előrejelzések, a mai inflációs adat tükrében ismét ez a forgatókönyv lehet a legnépszerűbb. Az elemzői várakozások szerint az első negyedévben beüt a ez némileg segít majd az EKB-nak az infláció elleni küzdelemben. A központi bank legközelebb december 15-én tart kamatdöntő ülést.

Az adatok közzétételét követően emelkedtek az eurozóna tagországainak államkötvény hozamai.

 "Nagyon távolinak tűnik, hogy az EKB visszatolja 2 százalékos célja közelébe az inflációt"

 - nyilatkozta a Reutersnek Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza, hozzátéve, hogy a központi bank az idei év utolsó negyedére is 9,2 százalékos inflációt vár. A Refinitiv - még az inflációs adatok közzététele előtt készült felmérése szerint a piacok 50 bázispontos emelést várnak az EKB-tól. 

A korábbi, alacsonyabb kamatpályára számító várakozásokat Klaas Knot, az EKB igazgatóságának tagja tette helyre, amikor közölte, hogy 50 vagy 75 bázispontra számít a következő ülésen. 

A gyorsuló infláció most ez utóbbit valószínűsíti.