Olaszország gazdasági növekedése felülmúlta az elemzői várakozásokat a harmadik negyedévben – derült ki a hétfőn közzétett adatokból. Ez kedvező hírt az ország új kormányának is, amely az államadósság csökkentését ígérte, valamint azt, hogy segít a családoknak és a vállalatoknak megbirkózni a megugró inflációval.

Italian new government handover ceremony
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest, éves szinten pedig 2,6 százalékkal bővült – közölte az Istat nemzeti statisztikai hivatal. Mindkét előzetes adat mintegy fél százalékponttal magasabb volt a Reuters elemzői felmérésében vártnál, míg a pénzügyminisztérium a múlt hónapban azt mondta, hogy a harmadik negyedévben zsugorodásra számított. Az ISTAT szerint a belső kereslet és a szolgáltatási szektor bővülése támasztotta alá a növekedést.

Giorgia Meloni jobboldali kormányának gazdasági miniszterere, Giancarlo Giorgetti a tisztségének átvétele után tartott első beszédében hétfőn azt mondta, hogy a kormány a következő években csökkenteni fogja a költségvetési hiányt és a hatalmas államadósságot, de rövid távon több kiadást ígért. 

A jobboldali Liga párthoz tartozó Giorgetti megjegyezte, hogy Németország és Franciaország már bejelentett „nagyszabású gazdasági támogatási intézkedéseket” az energia- és inflációs válság kezelésére, és azt mondta, hogy Olaszországnak nem szabad félnie attól, hogy ugyanezt tegye.

Mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy meg kell védeni a családokat, különösen a leggyengébbeket az energiaszámlák és a megélhetési költségek emelkedésétől

– mondta egy római banki konferencián.

A Reuters emlékeztetett, hogy Meloni adócsökkentést és magasabb nyugdíjakat ígérve lépett hivatalba a szeptember 25-i országos választások után megalakult koalíciós kormány élén. A kormány azt tervezi, hogy a jövő évi költségvetési hiányt a 4,5 százalékára emeli.