A Gazprom hétfőn bejelentette, hogy az Északi Áramlat vezetékein keletkezett három lyukon megszűnt a gázszivárgás, stabilizálódott a nyomás, és megkezdődhet a munka a környezeti veszélyek csökkentésére. Európában több vizsgálat is kezdődött a szivárgások észlelése után, amelyeket Németország, Dánia és Svédország szerint is szabotázs okozott. Moszkva a nyugatiakat vádolja a szabotázzsal, és az orosz hírszerzésnek erre állítása szerint bizonyítéka is van.

This handout picture released on September 27, 2022 by the Danish Defence Command shows the gas leak at the Nord Stream 2 gas pipeline as it is seen from the Danish Defence's F-16 rejection response off the Danish Baltic island of Bornholm, south of Dueodde. - The two Nord Stream gas pipelines linking Russia and Europe have been hit by unexplained leaks, Scandinavian authorities said on September 27, 2022, raising suspicions of sabotage. The pipelines have been at the centre of geopolitical tensions in recent months as Russia cut gas supplies to Europe in suspected retaliation against Western sanctions following its invasion of Ukraine.
Fotó: Dán védelmi minisztérium / AFP


Az orosz energetikai vállalat szerint az Északi Áramlat 2. „B” vezetékén lehetségessé válhat gáz exportálása Európába, ha erről megszületik a döntés. A vezeték ugyan elkészült, de Németország leállította az engedélyezési eljárást már akkor, amikor Oroszország még csak készült az Ukrajna elleni invázióra.
Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes is arról beszélt a hét végén, hogy technikailag lehetséges a gázcsövek helyreállítása, ehhez azonban időre és pénzre van szükség. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig hétfőn hangsúlyozta, hogy a legelső lépés a tengerfenék vizsgálata.
Ugyancsak a Gazprommal kapcsolatos hír, hogy jelentősen, 40,4 százalékkal, 86,9 milliárd köbméterre esett vissza a földgázexportja a volt Szovjetunión kívüli országokba az év első kilenc hónapjában 2021 azonos időszakához viszonyítva. A kitermelés éves bázison 17,1 százalékkal, 313,3 milliárd köbméterre csökkent.