Eredetileg már ez év decemberében termelt volna elektromos áramot az Olkiluoto 3. új reaktora, azonban egy hirtelen fellépő műszaki hiba miatt késni fog az elindítása. 

This handout photo from March 10, 2021 made available by Finnish electricity operator TVO shows an aerial view of the nuclear power plant in Olkiluoto, Finland. - Finland's long-delayed Olkiluoto 3 nuclear reactor has reached full power to become the most powerful electricity production facility in Europe, operator TVO said on September 30, 2022, a boost amid a continent-wide energy crunch.
Fotó: Tapani Karjanlahti / AFP

A tesztelési fázisban ugyanis a reaktor hűtése szempontjából meghatározó vízszivattyúkkal akadtak gondok, emiatt egy 1600 megawattos blokk esik ki a termelésből 

– írja a Bloomberg. A hatóságok értesítették a lakosságot, figyelmeztetve a sorozatos áramszünetek veszélyére.

A hiba az erőmű biztonságára nincs hatással, szivárgás sem történt, az energiatermelés megkezdésére vonatkozó új céldátumot a napokban jelölik ki – közölte az erőművet üzemeltető cég.

Az atomerőmű akkor került a figyelem középpontjába, amikor az északi ország májusban teljesen leállította az oroszországi áramimportot. Ugyanakkor Finnország most valóban nehéz helyzetbe kerül, mert egész Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával néz szembe, így a skandináv országnak nincs sok esélye arra, hogy szomszédai kisegítsék. A kiesés pedig igen jelentős, ugyanis szokásos működés közben az  Olkiluoto 3. a finn áramszükséglet 40 százalékát állítja elő.

A háztartások fegyelmezetten megkezdték a spórolást, a szeptemberi felhasználás megegyezik a júniusi szinttel, ami egy melegebb és világosabb hónap.

A 6,4 milliárd dolláros beruházással megépített reaktort már március óta tesztelték, először a múlt hónapban működött teljes teljesítményén. Érdekesség, hogy amikor 2005-ben megkezdték az építkezést, az egység a világ legnagyobbjának számított, de mára visszacsúszott a harmadik helyre.