Az orosz olajtermelés jövőre napi 1,4 millió hordóval csökken, miután hatályba lép az orosz nyersolaj tengeri exportjára vonatkozó uniós tilalom – közölte kedden a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A brüsszeli lépés célja megfosztani Moszkvát a bevételektől, de ezzel egyúttal további bizonytalanságot kelt az olajpiacokon, és növeli a nyomást az árakra, beleértve a gázolajét is – figyelmeztetett a párizsi székhelyű ügynökség havi jelentésében. „A javasolt olajárplafon segíthet enyhíteni a feszültségeket, azonban számtalan bizonytalanság és logisztikai kihívás továbbra is fennáll, a bizonytalanság még soha nem volt ilyen nagy” – összegezte az IEA.

December 5-én leáll az orosz olaj tengeri szállítása Európába. 
Fotó: AFP


Az EU december 5-től betiltja az orosz nyersolaj importját (kivéve a vezetéket szállítást), február 5-től pedig az orosz olajtermékekét, a világ egyik legnagyobb olajtermelője és -exportőre így kénytelen alternatív piacokat keresni. Emellett a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport ugyanezzel a határidővel ársapkát vezet be az orosz olajra. Az embargó azt jelenti, hogy az EU-nak napi egymillió hordó kieső nyersolajat és 1,1 millió hordó olajterméket kell majd pótolnia,

a gázolaj pedig különösen kevés és drága, mivel az árak 70 százalékkal magasabbak, mint tavaly ilyenkor, ami hozzájárul a globális erősödéséhez – hangsúlyozta az IEA.

Mivel Oroszország több olajat igyekszik exportálni az EU-n kívüli piacokra, az uniós tagállamok pedig máshonnan vásárolnak, a globális kereskedelmi forgalom átirányítása enyhítheti az olaj- és termékellátásra nehezedő nyomást, de kihívást jelenthet, hogy a nagy kereslet mellett szűkös a kínálat olajszállító tartályhajókból. „Éles lesz a verseny a nem orosz dízelért, mivel az EU-nak túl kell licitálnia a hagyományos vásárlókat az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről és Indiából származó rakományokért” – olvasható a jelentésben.

A worker repairs pumping gear at Lukoil's Usinskoye oil-fiel
Olajmunkás a Lukoil egyik fúrótornyán. 
Fotó: Dmitrij Beljakov / Bloomberg via Getty Images

Az IEA előrejelzése szerint a borús gazdasági kilátások miatt a globális olajfelhasználás 2022 negyedik negyedévében közel napi negyedmillió hordóval fog csökkenni az előző évhez képest, a kereslet növekedése pedig az idei napi 2,1 millió hordóról 2023-ban 1,6 millióra esik vissza. A kínai gazdaság gyengélkedése, az európai és az erős dollár is negatív hatású. Jövőre viszont az ügynökség előrejelzése szerint napi százezerrel, 15,7 millió hordóra nő a kínai kereslet.