Nemzetközi gazdaság

A Kreml szerint London is benne lehetett az Északi Áramlat felrobbantásában

Nem először vádolják meg az oroszok a briteket, szerintük több bizonyíték is arra utal, hogy London benne volt a „terrortámadásban”.

Az orosz hírszerző szolgálatok olyan információkat kaptak, amelyek arra utalnak, hogy brit haditengerészeti tanácsadók részesei voltak az Északi Áramlat elleni robbantásoknak – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden. Peszkov szerint gondosan kell elemezni az orosz szakszolgálatok értesüléseit a brit részességről. Mint mondta, „az ilyen akciókat nem szabad egyszerűen annyiban hagyni”. Oroszország nem először vádolja Nagy-Britanniát az akció miatt. 

Expressen on the site where an explosion occurred and damaged the gas pipeline Nord Stream 1 earlier this month. Baltic Sea, Sweden, 17 October, 2022 Photo: Trond Larsen / Expressen / Blue Eye Robotics / TT  Code 75075*** AFTONBLADET OUT *** Images must not be cropped! The logos for Blue Eye Robotics and Expressen must stay intact. *** (Photo by Trond Larsen/Expressen / TT NYHETSBYRĹN / TT News Agency via AFP), nord stream,
Fotó: Trond Larsen /Expressen / AFP

Arra számítunk, hogy az európai fővárosok megengedhetetlen hallgatása ellenére ez az elemzés mégiscsak elkészül. Természetesen el fogunk gondolkodni a további lépéseken

– nyilatkozott a szóvivő. Arra a kérdésre ugyanakkor kitérően válaszolt, hogy Moszkva kész-e az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni ebben az ügyben. Annyit mondott, hogy „az adatokat rendszerezni kell, és az orosz fél meg fogja tenni, amit ebben a helyzetben tenni kell”.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Vlagyimir Putyin orosz elnök az „angolszászokat” a hibáztatta a történtek miatt.

Az orosz védelmi minisztérium október 29-én azzal vádolta Londont, hogy részese volt a csővezetékek megrongálásának. 

A tárca szerint a brit haditengerészet szakemberei részt vettek a szeptember 26-án a Balti-tengeren elkövetett terrortámadás megtervezésében, biztosításában és végrehajtásában, amelynek célja az Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. vezeték aláásása volt. 

Orbán Viktor: nehezen hihető el, hogy nem tudják, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot

A miniszterelnök kérte a jegybankot is, hogy jövő év végére a felére vigyék le az inflációt. Mint mondta, ha valaki felrobbantja a Török Áramlatot, azt Magyarország terrorista államnak fogja elkönyvelni.

A brit védelmi minisztérium tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

 

Expressen on the site where an explosion occurred and damaged the gas pipeline Nord Stream 1 earlier this month. Baltic Sea, Sweden, 17 October, 2022 Photo: Alex Ljungdahl / Expressen / TT / Code 7179 ** OUT AFTONBLADET *** Images must not be cropped! The logo for Expressen must stay intact. *** (Photo by Alex Ljungdahl/Expressen / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP), nord stream,
Fotó: Alex Ljungdahl /Expressen / AFP

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden Telegram-bejegyzésben sürgetett választ Londontól azokra az online médiajelentésekre, amelyek szerint Liz Truss volt brit miniszterelnök „It’s done” (Elvégeztetett) szövegű üzenetet küldött Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a gázvezetékek felrobbantása után. Putyin elnök a hétfő éjjel Szocsiban megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalatnak – több mint egy hónappal a történtek után – engedélyezték a robbantások helyszínének megvizsgálását és a csővezetékekben keletkezett károk felmérését. Az elnök szerint a helyszíni szemle „egyértelműen azt bizonyította”, hogy terrorcselekmény történt.

Az orosz vezető Alekszej Miller Gazprom-elnök hétfő reggeli beszámolójára hivatkozva azt mondta, hogy helyszínen két, 3-5 méter mély krátert találtak. A robbanás kiszakított egy 40 méter hosszú csőszakaszt az Északi Áramlatból, a csövek pedig 259 méterre kerültek egymástól. A kiszakadt csőszakasz egy része 90 fokban meghajlott, és 40 métert sodródott az Északi Áramlat 2. irányába, amelyet a robbanás repeszei és a csőmaradványok megrongáltak.

 

támadás orosz-ukrán háború Északi Áramlat gázvezeték robbantás
Kapcsolódó cikkek