Közélet

Nagy-Britanniát vádolja Moszkva az Északi Áramlat felrobbantásával

Az oroszok szerint a brit haditengerészet egységei részt vettek a Balti-tengeren szeptember 26-án elkövetett támadás tervezésében, biztosításában és végrehajtásában.

Oroszország védelmi minisztériuma szombaton közölte, hogy a brit haditengerészet robbantotta fel a múlt hónapban az Északi Áramlat gázvezetékeket, és ezzel közvetlenül megvádolta a egyik vezető tagját az orosz infrastruktúra szabotálásával.

A védelmi minisztérium nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani az állításait.

A rendelkezésre álló információk szerint a brit haditengerészet egységei részt vettek a Balti-tengeren idén szeptember 26-án elkövetett terrortámadás tervezésében, biztosításában és végrehajtásában – az Északi Áramlat 1. és Északi Áramlat 2. gázvezetékek felrobbantásában

– közölte a minisztérium. A brit védelmi minisztérium elutasította az azonnali kommentárt. Később azonban határozott cáfolatot adtak ki.

Oroszország korábban a Nyugatot tette felelőssé a múlt hónapban történt robbanásokért, de nem közölt konkrétumokat arról, hogy ki volt felelős a csővezetékek – amelyek korábban az Európába irányuló orosz gázszállítások legnagyobb útvonalai voltak – megrongálásáért.

Az orosz védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy szerinte Ukrajna és Nagy-Britannia áll a Krím félszigetnél az orosz fekete-tengeri flotta ellen szombaton végrehajtott dróntámadás mögött.
 

Crimean peninsula, Krím-félsziget, orosz, ukrán, háború, bomba,
Fotó: Shutterstock

Az ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakov városban állomásozó brit szakértők irányításával készítették elő ezt a terrorcselekményt, illetve képezték ki a különleges tengeri műveleteket végrehajtó ukrán katonákat

– közölte az orosz védelmi tárca Telegram-csatornáján. A tájékoztatás szerint egy orosz hajó kismértékben megrongálódott a Szevasztopoli-öbölben. Moszkva szerint a drónokkal célba vett hajók részt vesznek a gabonát exportáló teherkonvojok védelmében is. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint arról számolt be, hogy a szombati volt az eddigi legerőteljesebb dróntámadás a Krím félszigetnél.

 

 

orosz ukrán háború
Kapcsolódó cikkek