Törölték a kínai hatóságok a Sanghajban megrendezett nagy kereskedelmi expó megnyitóján Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a beszédét, amelyben bírálta volna Oroszország ukrajnai háborúját, és a Kínától való kereskedelmi függőség csökkentésére szólított volna fel – közölték diplomaták.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Charles Michel videóüzenete egyike lett volna a világ és a nemzetközi szervezetek vezetőinek – köztük Hszi Csin-ping kínai elnöknek – a Kínai Nemzetközi Expo (CIIE), a világ első országos szintű, import témájú szakmai kereskedelmi kiállításának pénteki megnyitóján elhangzó beszédeknek – közölte három európai diplomata a Reuters brit hírügynökséggel.

A diplomaták, akik az ügy érzékenysége miatt nem nevezhetők meg, azt mondták, meglepődtek, hogy a beszédet törölték. 

Michel elnököt meghívták, hogy beszédet mondjon az 5. Hongqiao Forum/CIIE sanghaji kiállításon. A kínai hatóságok kérésének megfelelően valóban rendelkezésre bocsátottunk egy előre felvett üzenetet, amelyet végül nem mutattak be. A kérdést diplomáciai csatornákon keresztül intézzük

– mondta Barend Leyts, Michel szóvivője a Reutersnek.

Sem a kínai külügyminisztérium, sem az expó szervezői, a kínai kereskedelmi minisztérium és Sanghaj város önkormányzata nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Kína szélesre tárja kapuit a külföldi cégek előtt

Hszi Csin-ping a Kínai Nemzetközi Import Expón mondott beszédet, a hét elején pedig a vietnámi kommunista párt főtitkárával találkozott.

Az expó hivatalos honlapján az olvasható, hogy a rendezvényen a Hszi Csin-ping kínai elnök után felszólaló többi vezető között volt a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, a Világkereskedelmi Szervezet főigazgatója, Indonézia, Srí Lanka és Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka, aki országa területét is rendelkezésre bocsátotta Oroszországnak az Ukrajna elleni offenzíva februári megindításakor.

Az Európai Tanács elnökének beszéde az európai diplomaták által közölt beszédrészletek szerint 

erősen bírálta volna Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és azt mondta volna, hogy Európa fontos tanulságokat von le belőle. 

Michel szerint Európa túlzottan függött Oroszországtól a fosszilis tüzelőanyagok tekintetében, ami kereskedelmi egyensúlyhiányhoz vezetett.

Európában egyensúlyt akarunk kereskedelmi kapcsolatainkban, hogy elkerüljük a túlzott függőséget 

– ismertették a politikus mondandóját ismerő diplomaták. Hozzátették, hogy ez a Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatokra is igaz. Michel arra is felszólította volna Kínát, hogy tegyen többet az ukrajnai vérontás megszüntetéséért. Kína következetesen tartózkodik attól, hogy nyilvánosan bírálja Oroszország háborúját.

Charles Michel azt is mondta volna, hogy Kínának szerepe van abban, hogy befolyását felhasználva megállítsa Oroszország brutális háborúját.

Hszi és Michel is részt vesz és találkozik a legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20 országcsoport csúcstalálkozóján a jövő héten az indonéziai Bali szigetén.

Az EU 2019 óta hivatalosan partnerként, gazdasági versenytársként és rendszerszintű riválisként tekint Kínára.

Az EU külügyi szolgálata egy múlt havi dokumentumban úgy fogalmazott, hogy ezentúl Pekingre elsősorban olyan versenytársként kell tekinteni, amely a világrend alternatív vízióját hirdeti.