Kína még jobban megnyitja gazdaságát a külföldi vállalatok előtt és Peking elkötelezett a globalizáció mellett – jelentette ki  Hszi Csin-ping a Kínai Nemzetközi Expón.

CHINA-XI JINPING-CIIE-OPENING CEREMONY (CN) (221104) -- BEIJING, Nov. 4, 2022 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping delivers a speech via video at the opening ceremony of the fifth China International Import Expo held in east China's Shanghai on Nov. 4, 2022. (Xinhua/Li Xueren) (Photo by LI XUEREN / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Li Xueren / AFP

Kína hatalmas piacának megnyitásával nagy lehetőségeket kínálunk a világgazdaság számára

– mondta a kínai elnök a Sanghajban tartott rendezvényen, akinek ez az első nemzetközi rendezvényen elhangzott beszéde, miután a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusán újraválasztották az ázsiai ország vezetőjének.

A mostani expón 3 ezer külföldi vállalat mutatja be legújabb termékeit és technológiáit, ami a szervezők szerint 3,4 százalékkal több, mint tavaly. Elemzők szerint a rendezvény nemcsak egy, az üzletkötés megkönnyítésére szervezett vásár, hanem szerepet játszik abban, hogy Peking új globális gazdasági rendet hozzon létre.

A 2020-as és 2021-es expón a kínai államfő videóbeszédet mondott, és arra ösztönözte a külföldi befektetőket, hogy profitáljanak a világ második legnagyobb gazdaságának fenntartható növekedéséből. Hszi egyben bírálta a protekcionizmust és az egyoldalú gazdasági intézkedéseket.

Vietnámi–kínai megállapodások

Nguyen Phu Trong, a vietnámi kommunista párt főtitkára a hét elején Kínában járt, aminek során találkozott Hszi Csin-pinggel is. Az út eredményeként Peking és Hanoi 13 megállapodást írt alá, amiben a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok is szóba kerültek – derül ki az SCMP cikkéből.

A két fél egyetértési nyilatkozatot írt alá a közös munkák megerősítéséről, ami biztosítaná a két ázsiai ország közötti ellátási láncot.

Ennek hátterében az áll, hogy Vietnam általában kínai nyersanyagokat – például fát és bőrt – kap gyárai ellátására. A délkelet-ázsiai ország azonban azt tapasztalja, hogy a kínai zárlatok a világjárvány idején megzavarták ezeket a láncokat, és késleltették vagy leállították a szállítmányok egy részét. A mostani megállapodástól Hanoi azt reméli, hogy biztosíthatja a szükséges nyersanyagokat.

A több mint százmilliós lakosságszámú Vietnámot a kommunista párt irányítja és a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, politikai és gazdasági rendszere sok hasonlóságot mutat a távol-keleti óriás berendezkedésével. A két ország kapcsolatát területi viták és történelmi sérelmek nehezítik, viszont a gazdasági terén egyre inkább együttműködnek.

Ismét megvágták a kínai növekedési kilátásokat

A Barclays szerint jelentősen lassul jövőre a világ második legnagyobb gazdasága, miközben az Egyesült Államok és Európa recesszióba süllyed. A lassulás hátterében