A tajvani szavazók túlnyomó többsége az ellenzéki nacionalista pártra voksolt a szombati önkormányzati választáson – jelentette az AP. 

CAJ Jing-ven
Fotó: Ritchie B. Tongo

Caj Jing-ven tajvani elnök lemondott a kormányzó Demokrata Haladó Párt (DPP) éléről, miután pártja elveszítette a helyi választást. 

A szavazatok alakulásának tanulsága, hogy a kínai fenyegetések miatti aggodalmak háttérbe szorultak a helyi problémákkal szemben.

Az önkormányzati választáson a mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ. Tajvan fő ellenzéki pártja, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) – amely elsöprő győzelmet aratott a 2018-as helyi választáson – azzal vádolta Caj Jing-ven elnököt és pártját, hogy túlzottan konfrontálódnak Kínával. 

A KMT hagyományosan a Kínával való szorosabb kapcsolatokat részesíti előnyben, de határozottan tagadja, hogy Peking-párti lenne.

A szombati szavazás eredménye jól tükrözi, hogy a két pártnak mekkora a támogatottsága, ebből azonban nem lehet biztos következtetéseket levonni a 2024-es elnök- és parlamenti választásra. Az államfő és pártja annak ellenére legyőzte vetélytársát a 2020-ban tartott elnök- és törvényhozási választáson, hogy a 2018-as önkormányzati választáson súlyos vereséget szenvedett a DPP.

Caj Jing-ven tajvani elnök második mandátuma 2024-ben jár le, és az érvényes törvények szerint nem indulhat újra a posztért.