A Nemzetközi Valutaalap szerint Kínának több piaci alapú reformot kell végrehajtania, többek között biztosítani kellene a magán- és állami tulajdonú cégek közötti versenysemlegességet – derül ki a South China Morning Post cikkéből.

The World Bank Group And International Monetary Fund 2013 Spring Meetings
Fotó: Bloomberg

Az IMF azt is közölte, hogy fenntartja az októberben kiadott előrejelzéseit, amelyek szerint a világ második legnagyobb gazdasága idén 3,2 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal, 2024-ben pedig 4,5 százalékkal bővül. A nemzetközi szervezet igazgatóhelyettese, Gita Gopinath kifejtette, hogy Pekingnek módosítania kell a járványkelezelését: egyrészt növelni a beoltott emberek számát, különösen az idősek körében, másrészt enyhíteni a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. 

A közgazdász szerint a zéró-Covid-stratégia visszafogja a fogyasztást és a beruházásokat, ezért a változás elkerülhetetlen. 

Gopinath hosszú távú problémának nevezte az elöregedő népességet, ami miatt csökken a munkaerő mennyisége, valamint a termelékenység növekedése is lassul, ezért a kitolását és az oktatásba való beruházások növelését javasolja a távol-keleti óriásnak. 

A valutalaap problémásnak tartja az egyre növekvő geopolitikai feszültségeket is, ezeknek az egész világgazdaságra káros hatásuk lehet. A Washington és Peking közötti egyre feszültebb viszony miatt Kína a a befektetések és a technológiai hozzáférés korlátozásával nézhet szembe.

A jelentés szerint az ázsiai ország monetáris politikájának továbbra is alkalmazkodónak kell maradnia, ezért a szervezet a kamatlábak csökkentését javasolja. Ez meglódítaná a belföldi fogysztást is. A Valutalaap üdvözölte Peking eddigi lépéseit, amelyekkel enyhíti az ingatlanpiaci válságot, de további intézkedéseket sürget.

Megállapodtak a Foxconn cég vezetői a tüntetőkkel

Az új alkalmazottak felvételekor történt technikai hibának tulajdonította a tajvani Foxconn cég a kínai Csengcsouban lévő üzemében kitört zavargásokat, és közölte, hogy a vitatott kérdésben megállapodás jött létre az érintett dolgozókkal, akiktől egyúttal a közleményben bocsánatot is kért. A világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemében tegnap törtek ki zavargások.