A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén 4 százalékra, jövőre pedig 4,3 százalékra csökkentette Ázsia növekedési előrejelzését, ami 0,9 százalékpontos, illetve 0,8 százalékpontos csökkenés az áprilisi értékhez képest. A lassulás a 2021-es 6,5 százalékos bővülést követi – írja az al-Dzsazíra az IMF jelentésére hivatkozva.

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / IMF press

A Valutalap szerint a régió gazdaságát a kamatemelések és Kína lassulása hátráltatja.

Az IMF hangsúlyozza: bár az visszafogott mértékű a kontinensen, a legtöbb központi banknak folytatnia kell a kamatemelést annak érdekében, hogy az árak ne szabaduljanak el. Az év eleji erőteljes gazdasági fellendülése után Ázsia veszít a lendületéből, mivel a második negyedév a vártnál gyengébb volt – jelentette ki Krishna Srinivasan, az IMF ázsiai és csendes-óceáni részlegének igazgatója.

A monetáris politika további szigorítására lesz szükség annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a célértékhez

– mondta Srinivasan. Az értékelés külön kitér Kínára: a távol-keleti óriás növekedése a 2021-es 8,1 százalékos növekedés után idén 3,2 százalékra lassul, ami 1,2 százalékpontos visszaesés az áprilisi előrejelzéséhez képest. A nemzetközi szervezet szerint a világ második legnagyobb gazdasága jövőre 4,4 százalékkal, 2024-ben pedig 4,5 százalékkal fog bővülni.

Az IMF a kínai gazdaság lassulását két tényezővel magyarázza: a szigorú járványvédelmi intézkedések, a milliós nagyvárosok lezárása visszafogja a termelést és a fogyasztást, miközben a lakosság körében is népszerűtlen. A nemzetközi szervezet arra számít, hogy jövőre Peking fokozatosan kivezeti a zéró-Covid-stratégiát.

A másik, nehezebben orvosolható probléma az ingatlanpiaci válság, amit átfogó módon kell kezelnie a távol-keleti óriásnak. Krishna Srinivasan szerint az ingatlan válságra nem lehet gyors megoldást adni, az mindenképp hosszabb időt fog igénybe venni.

Az IMF előrejelzése mellett tegnap az S&P Global Market Intelligence is közzétette értékelését: az ázsiai és az óceániai gazdaságok 3,5 százalékos bővülést érnek el jövőre, amivel megelőzik a világ többi régióját.

Córesz jön a világgazdaságban, de legalább a alacsony lesz

A globális alapforgatókönyvvé vált. A viszonylag alacsonyan maradó munkanélküliségi ráta a vártnál magasabb inflációhoz és így kitolódó kamatemelési ciklusokhoz vezet.